Zdravstvo

Vesti :: Zubari i lekari bez overene knjižice

overa zdravstvenekjnižiceNe mogu da overe dokument jer nisu izabrali lekara, a ne zato što za njih nisu plaćeni doprinosi, tvrde u RFZO

Apsurdna situacija da oni koji svakodnevno pregledaju i leče pacijente, prethodno proveravajući da li su u dom zdravlja stigli sa uredno overenom knjižicom – i sami ostanu bez ovog važnog ličnog dokumenta dogodila se zaposlenima u gornjomilanovačkom domu zdravlja. Bez overenih knjižica ostala su i njihova deca, kao osigurani članovi porodice, pa je situacija utoliko teža.

Lekari u ovoj zdravstvenoj ustanovi obratili su se medijima sa žalbom da od početka nove godine nemaju overenu zdravstvenu knjižicu zbog, kako su rekli, neplaćenih doprinosa za zdravstvo Najveći broj od 16 lekara radi u stomatološkoj službi, ali i u hitnoj službi i opštoj medicini. Reč je o zaposlenima za koje Fond ne obezbeđuje sredstva, nego ih ustanova plaća iz sopstvenih sredstava ili kao stomatolozi, samo zarađuju pružajući stomatološke usluge u državnoj ustanovi.

Kako se dogodilo da oni koji leče druge ostanu bez zdravstvenih knjižica i dali  im je time uskraćena medicinska pomoć, odgovor smo potražili u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

– Za zaposlene u Domu zdravlja Gornji Milanovac,  RFZO je izdao traženi broj markica u skladu sa spiskom zaposlenih koji je ta ustanova dostavila našoj ispostavi u tom gradu. Na spisku nisu bili zaposleni koji nisu izabrali izabranog lekara, što su bili dužni da učine da bi im zdravstvena knjižica bila overena. Prema informaciji koju smo dobili od Doma zdravlja Gornji Milanovac 16 zaposlenih nije ispunilo tu svoju obavezu. Inače, za navedene radnike ustanova nije ni tražila izdavanje markica za overu knjižica – objasnila je za „Politiku” Sanja Mirosavljević, pi-ar RFZO.

Izvor: POLITIKA 22.01.2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentara







Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi