Zdravstvo

Vesti :: Deca sa 15 godina moći će sama da idu na operaciju

deca sama na operacijuDeca od 15 godina moći će sama da odlučuju da li će ići na hirurške intervencije bez odobrenja roditelja ukoliko poslanici u Skupštini Srbije sutra usvoje Predlog zakona o pravima pacijenata.

U Ministarstvu zdravlja kažu da je taj član unet na zahtev Unicefa, koji žele što više prava za decu. Poslanici su, ipak, najviše bili fokusirani na odredbe po kojima deca sa 15 godina mogu sama da odlučuju o predloženoj medicinskoj meri, kao i o ulozi savetnika za zaštitu prava pacijenata.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović za “Blic” kaže da, kada je reč o ovoj odredbi, prvenstveno treba imati na umu da medicinsku meru uvek predlaže lekar.

- Ali ako mene pitate šta mislim kao psihijatar, pa i roditelj, mislim da naše tradicionalne porodice imaju vrlo bliske kontakte među članovima i da će to biti vrlo retko, gotovo da nema zdravstvene mere koja će se preduzimati, a da dete želi da je sakrije od roditelja - ističe ministarka, ukazujući da je sporni član unet na zahtev Unicefa i Centara za zaštitu dece.

Damjan Damjanović iz Udruženja pacijenata „Plavi krug“ kaže za “Blic” da to što deca od 15 godina mogu sama da donose odluku o lečenju "problem zdravog razuma".

On pojašnjava da nije reč o hitnim hirurškim intervencijama koje detetu mogu da spasu život, nego o intervencijama koje mogu da, na primer, budu i estetske.

Poslanik DS i predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu dr Dušan Milosavljević smatra da deca sa 15 godina nemaju dovoljnu dozu ozbljnosti da donose ključne odluke, ali da je po pravima međunarodnih organizacija i povelja koje je Srbija usvojila, to u skladu sa svim prihvaćenim normama.


- Konsultovao sam Unicef i dobio uveravanja da je to u skladu sa svim normama, evropskim zakonima i poveljama UN. Dilema je bila i da bi sada deca od 15 godina bez znanja roditelja mogla da idu na abortus, ali prekidi trudnoće su regulisani drugim zakonom - objašnjava Milosavljević.

On, međutim, sumnja u efikasnost primene novih zakonskih rešenja o pravima pacijenata, pre svega kada je reč o savetnicima za prava pacijenata.

Građanima treba zaštitnik
- Građanima Srbije treba zaštinik, a ne savetnik. Prema predloženom zakonu, lokalna samouprava je u obavezi da pravnika koji ima iskustvo od pet godina angažuje da štiti prava pacijenta, ali sumnjam da mnoge opštine imaju kapacitet da naprave nezavisno telo koje brani interes građana. To može da funkcioniše u velikom gradu, ali u manjim sredinama, gde su predsednici opština moćni, jedan pravnik ne bi mogao da zaštiti pravo pacijenata - ističe Dušan Milosavljević.


Za direktorku Lekarske komore Srbije dr Tatjanu Radosavljević predlog Zakona o pravima pacijenata je napredak u odnosu na to da ga do sada uopšte nismo ni imali.

- Sporne odredbe tiču se savetnika prava pacijenata, odnosno pitanje je da li će lokalne samouprave imati kapaciteta da zaštite pacijente. Da li će ljudi sada pravo iz domova zdravlja ići u opštine da se žale i očekivati da ih tamo neko zaštiti - kaže dr Radosavljević.

Izvor: BLIC 21. 05. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi