Zdravstvo

Vesti :: Davaoci krvi traže stare privilegije

prava davaocaDobrovoljni davaoci krvi zahtevaju od države status koji su imali do 2003. godine, Traže besplatne preglede magnetnom rezonancom i skenerima, pomagala i svoj budžet

Udruženja davalaca krvi traže od države da im se vrate stare privilegije, a od Crvenog krsta Srbije novac za organizovanje redovnih akcija prikupljanja krvi. Spisak zahteva isporučili su na adresu (nadležnog) Ministarstva zdravlja i pripretili da će, ukoliko im zahtevi ostanu neispunjeni, prestati da sprovode sve akcije i samim tim smanjiti zalihe krvi. S druge strane, u Crvenom krstu Srbije nemaju nameru da prebacuju novac na račune ovih udruženja, „jer im to zakon ne dozvoljava“, a kako kažu, krvi ima sasvim dovoljno te ove pretnje doživljavaju kao pucanj u prazno.

Predsednica Udruženja davalaca „Galenika“ Verica Ćirić je sa 80 istih organizacija iza sebe, povela bitku za bolji tretman davalaca krvi, koji je kako kaže, danas sasvim nezadovoljavajući. Po njenim rečima, država je decenijama nagrađivala i promovisala humanost ovih ljudi, pa je vreme da se oživi stara praksa.

- Zato smo od Ministarstva zdravlja zatražili da se davaocima vrate sva prava koja su imali pre 2003. godine, među kojima su besplatni pregledi magnetnom rezonancom, skenerima, besplatna ortopedska pomagala, pravo prvenstva kod lekara... Od svega ovoga, oni danas imaju plaćenu participaciju i pravo na dva slobodna dana, a ni to se ne poštuje u svim firmama.

U ovim udruženjima se, osim za privilegije davaocima, bore i za sopstveni budžet pa tako traže da im Ministarstvo zdravlja plaća po 1.000 dinara za svaku prikupljenu jedinicu krvi umesto da sav novac „ide samo Crvenom krstu Srbije“.

Vesna Milenović, sekretar Crvenog krsta Srbije, međutim, o ovoj temi ne želi ni da pregovara jer je Zakon o transfuziološkoj delatnosti za ovakve akcije ovlastio samo njihovu organizaciju i Institut za transfuziju krvi:

- To znači da je samo Crvenom krstu povereno javno ovlašćenje za motivaciju davalaca, a ne udruženjima. To je isključivo naša obaveza i mi je i bez problema sprovodimo. Iz tog razloga Ministarstvo zdravlja daje novac samo nama i za ovu godinu nam je pripalo 7,2 miliona dinara. Godišnje prikupimo 241.000 jedinica krvi, što znači da svaka opština dobije svega četiri dinara po prikupljenoj jedinici godišnje!

Istovremeno u CKS objašnjavaju da se već deset godina vodi „drugačija politika“ kojom se davaoci krvi motivišu na ovaj humani čin. Stav Svetske zdravstvene organizacije, Međunarodnog crvenog krsta i Ministarstva zdravlja Srbije je da se ne promovišu i ne neguju „rekorderi“ koji daruju krv desetinama puta tokom svog života, a zauzvrat dobijaju nagrade i povlastice, već naprotiv:

- Davanje krvi mora da bude isključivo anonimno, nenagrađivano i dobrovoljno. I sasvim je dovoljno da se na taj čin svako od nas opredili jednom u životu - kaže Milenovićeva.

Izvor: NOVOSTI 22. 10. 2013.god.

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi