Zdravstvo

Vesti :: Namešten tender za skenere i rendgen vredan 300 miliona

tender za skenere i rendgenMinistarstvo zdravlja otkazalo je juče u poslednjem trenutku tender vredan 300 miliona dinara za nabavku novih CT skenera, rendgena i uređaja za magnetnu rezonancu, jer je do Agencije za borbu protiv korupcije stigla informacija da je namešten, saznaje „Blic“.

Naime, samo sat vremena pre otvaranja ponuda, u Agenciju za borbu protiv korupcije stigao je dopis u kome se navodi da je tender unapred dogovoren i da se zna ko će biti izabran kao najpovoljniji ponuđač za određeni uređaj. Agencija potom šalje Ministarstvu zdravlja isti taj dopis, posle čega ono u poslednjem trenutku otkazuje tender pod obrazloženjem da je jedan od ponuđača podneo zahtev za zaštitu prava i da se postupak odlaže do daljeg.

Ministarstvo zdravlja zakazalo je juče u 12 sati otvaranje ponuda za kupovinu uređaja magnetne rezonance i tri CT skenera (4/2013), a u 13.30 za nabavku digitalnog angiografskog rendgenskog sistema.

- Prva javna nabavka je namerno oblikovana po partijama, tako da zajedno sa drugom omogući dogovor među distributerima svetskih proizvođača ko će šta isporučiti od uređaja. Umesto da se nabavke sprovedu u jednoj ili dve partije i na taj način ostvari niža cena opreme, određeni pojedinci iz Ministarstva zdravlja u dogovoru sa distributerima sprovode nabavku u partijama. Tako, svaki od distributera dobija deo, a oni koji im to omoguće “nagradu” - stoji u dokumentu.

Za nabavku tri CT skenera, navodi se dalje, napravljene su tri partije različitih specifikacija, tako da svaka odgovara najviše po jednom isporučiocu.

Kako se nameštaju tenderi

  • Direktori zdravstvenih ustanova šalju potrebe medicinske opreme Ministarstvu zdravlja zaključno sa septembrom za sledeću godinu
  • Sve potrebe se sumiraju u jedinstvenu tabelu u Ministarstvu zdravlja, koje odobrava sredstva
  • Ministarstvo javnu nabavku sprovodi kroz formiranje “partija” - odvojenih tendera, a razlika u njima je u specifikaciji, koja je tako definisana da odgovara samo po jednom proizvođaču
  • Javnom nabavkom se ustanovi da je po jedan strani dobavljač “najpovoljniji” za po jedan aparat i sprovodi se kupovina
  • Direkcije stranih kompanija zadovoljne, nagrađuju predstavništva u Srbiji, koji zatim nagrađuju svoje veze u Ministarstvu zdravlja

Aleksandra Kostić iz Agencije za borbu protiv korupcije kaže da su navodi ozbiljni i da će Agencija detaljno ispitati svaku stavku i ispravnost tendera koji su u podnesku navedeni kao sporni.

Dopis koji ukazuje na nepravilnost ovog tendera, u koji je „Blic“ imao uvid, istaknuta je dugogodišnja korupcija u postupcima nabavke zdravstvenih uređaja.
Kako “Blic” saznaje, postupak javnih nabavki uređaja za zdravstvene ustanove u Srbiji bio je i predmet policijske istrage. Nabavku od pre dve godine (03/2011) za kupovinu pet CT skenera i četiri angiografske sale, Ministarstvo zdravlja je podelilo u devet partija, umesto u dve, što bi bilo ekonomičnije. Identično je urađeno i godinu dana kasnije sa nabavkama 02/2012. i 03/2012.

Od dr Slobodana Markovića, pomoćnika ministra zdravlja i člana tenderske komisije, kao i ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović, juče nismo uspeli da dobijemo komentar.

Rezultati tendera - slučajnost
Pravnik Snežana Đukić iz Ministarstva zdravlja, koja je odgovorna za ispravnost tenderske dokumentacije, kaže da su joj poznate pritužbe o nepravilnostima prilikom javnih nabavki, a da su rezultati tendera iz 2011. i 2012. „slučajnost“.
- Razdvajanje uređaja koji se nabavljaju radi se zbog toga što je svaka ustanova naručilac za sebe i ja ne mogu te uređaje da spojim u jednu ponudu - kaže ona. 

Izvor:BLIC 12. 06. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi