Zdravstvo

Vesti :: Bez konsultacija sa zdravstvenim ustanovama: Pravnica i ekonomista odlučuju o skenerima

nabavka skeneraPravnica Snežana Đukić i ekonomista Slobodan Marković iz Ministarstva zdravlja potpisuju izmene specifikacija za kupovinu radioloških uređaja na tenderima bez konsultacija sa zdravstvenim ustanovama za koje se oni kupuju.

Upravo se štelovanjem specifikacija nameštaju tenderi određenim proizvođačima.

“Blic” je imao uvid u odobrenje o izmeni specifikacije za tender 4/2013, koji je u poslednji čas prekinut 10. juna. U ime Ministarstva zdravlja, odluku da se odobrava izmena specifikacije zastupniku “Tošibe” u Srbiji preduzeću “Beolaser” potpisali su pravnica Snežana Đukić i doktor ekonomije Slobodan Marković. Odluka datira sedam dana pre otvaranja tendera.

Zdravstvene ustanove ovlastile su Ministarstvo da u njihovo ime kupuju radiološke uređaje. Međutim, o izmenama specifikacije u kliničkim centrima kojima je oprema namenjena, ne znaju ništa.

- Kad damo ovlašćenje, nikakve nadležnosti više nemamo - kažu u KC Kragujevac. Dr Vladan Ćosić, zamenik direktora KC Niš, kaže da nemaju informaciju da je bilo šta menjano u pogledu uređaja.
- O izmenama specifikacije niko nas nije pitao. Politika Ministarstva je da u naše ime kupuje uređaje da bi se uštedelo. Ali, ne znamo zašto kupuju svaki skener posebno - kaže dr Ćosić.

Sistem nameštanja tendera funkcioniše tako što Ministarstvo nabavku sprovodi kroz formiranje odvojenih tendera za svaki uređaj, a razlika je u specifikaciji koja je definisana tako da odgovara jednom proizvođaču. Pomoćnik ministra zdravlja Slobodan Marković kaže da se radi o proceduralnim stvarima.

- Nisu bitne izmene, već konačna verzija tendera. Ne možemo da utičemo da li će se proizvođači dogovarati. Bitno je da niko iz našeg resora ne može da uđe u dil - ističe Marković.

Pravnica Snežana Đukić nije želela da razgovara sa novinarom “Blica”.

 

Aparate kupujemo posebno jer su različiti
U Ministarstvu zdravlja navode da sprovode centralizovane javne nabavke striktno poštujući zakon i da to čine na osnovu ovlašćenja zdravstvenih ustanova, što je obaveza po Zakonu o javnim nabavkama, a uskoro će biti i po Zakonu o zdravstvenom osiguranju. Kako kažu, nabavke se sprovode tako da se ostvari načelo efikasnosti upotrebe javnih sredstava, kroz obezbeđivanje konkurencije među ponuđačima.
U Ministarstvu objašnjavaju da se radiološki uređaji nabavljaju po partijama jer im je namena različita. Kako navode, primera radi, i za Institut Banjica i za KC Kragujevac se nabavlja skener, ali jedan ima dodatne programe za ortopedske preglede, a drugi za neurološke i cerebrovaskularne preglede. Pošto se aparati razlikuju iz medicinskih razloga i dijagnostičkih protokola, oni moraju da budu posebno nabavljeni. U Ministarstvu navode da se upravo podelom na partije promoviše načelo ekonomičnosti, shodno mišljenju Uprave za javne nabavke. Ministarstvo navodi kako nije tačno da su izmene tehničke specifikacije potpisane bez pismene saglasnosti radiologa jer upravo oni čine stručnu komisiju koja rešava sva pitanja vezana za tehničku specifikaciju. Kako navodi Ministarstvo, zdravstvene ustanove su upoznate sa tehničkim specifikacijama jer njihovi predstavnici daju predloge specifikacija, a ulaze i u sastav komisije za javne nabavke, koja odluke donosi jednoglasno. U Ministarstvu još ističu da je Snežana Đukić jedini sertifikovani službenik za javne nabavke.

Izvor:BLIC 25. 06. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi