Zdravstvo

Vesti :: Uskoro pravila za medicinsku dokumentaciju

nova dokumentacijaUnapređenje evidencija u porodilištima kako bi postojali dokazi u slučaju sumnji poput „nestalih beba” iz sedamdesetih godina

Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva, kojim će se urediti oblasti medicinske dokumentacije i evidencije, trebalo bi da bude usvojen do kraja ove godine. Ovim zakonom, kažu u Ministarstvu zdravlja, urediće seoblasti medicinske dokumentacijei evidencija.Upravo je zdravstvena dokumentacija ono što nedostaje da bi se rasvetlili slučajevi „nestalih beba”, odnosno novorođenčadi koja su zvanično preminula po rođenju, a kada su roditelji mnogo godina kasnije posumnjali u to – nisu nalazili uverljivu prateću dokumentaciju tih slučajeva. Naprotiv, u nekim slučajevima podaci iz dokumentacije su kontradiktorni, što je samo još više pojačalo sumnju roditelja da su im deca, praktično, ukradena i predata drugim parovima.

Većina slučajeva „nestalih beba” odnosi se na porođaje iz sedamdesetih godina prošlog veka. Skupština Srbije formirala je anketni odbor koji se bavio ovom temom, neke slučajeve istražuje i zaštitnik građana. Jedna majka koja sumnja da joj je dete po porođaju ukradeno, dobila je spor protiv Srbije pred Evropskim sudom za ljudstva prava u Strazburu, jer država nije mogla da ubedljivo odgovori šta se desilo sa njenom bebom. Ipak, do sada ni u jednom slučaju nije dokazano da je neko izveo tako gnusan zločin, kao što je krađa bebe.

U Ministarstvu zdravlja nisu mogli da odgovore na pitanja „Politike” u vezi procedura koje su se u porodilištima sprovodile pre četiri decenije. Vremenom su očigledno unapređivane, pa se poslednjih decenija ne pojavljuju masovne sumnje u vezi smrti novorođenčadi.

– Propisi kojima je danas regulisana oblast evidencija u oblasti zdravstva suZakon o zdravstvenoj zaštiti, Zakon o evidencijama u oblasti zdravstvai odgovarajući pravilnici. Svaka zdravstvena ustanova svojim opštim aktom reguliše arhivsku građu i rokove čuvanja, u skladu sa propisom iz ove oblasti, uz obavezu pribavljanja saglasnosti arhiva grada – navodi se u dopisu Ministarstva zdravlja za „Politiku”.

Porodilje se evidentiraju u registar bolesnika i odgovarajuće protokole, i to ručno. Po redosledu utvrđenom rednim brojevima, po datumu i vremenu prijema, upisuju se podaci o pacijentkinji a ostali, obrascem traženi, podaci o porođaju, na isti način, odmah po porođaju.

– Na sličan način se vodi medicinska dokumentacija za novorođenu decu, uz napomenu da su propisani obrasci medicinske dokumentacije prilagođeni, pa se, na primer, u protokol Odeljenja neonatologije, pored rednog broja i kontrolnog broja bebe, upisuje prezime i ime majke i pol bebe, datum rođenja bebe, težina i dužina po rođenju, težina na otpustu, nalaz lekara i primedba – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

U svim slučajevima za živorođene bebe, bez obzira koji znak života je pri rođenju postojao i bez obzira koliko je život trajao, matičnoj službi se dostavlja prijava rođenja, radi upisa u matičnu knjigu rođenih, a nakon smrti, koju konstatuje lekar i evidentira na propisan način, nadležnoj matičnoj službi se dostavlja potvrda o smrti, na propisanom obrascu i u propisanom broju primeraka (tri – od kojih jedan za zdravstvenu ustanovu, a dva za matičnu službu), radi upisa u matičnu knjigu umrlih.

– U slučajevima mrtvorođenja, matičnoj službi se dostavlja samo prijava rođenja mrtvorođenčeta, radi upisa u odgovarajuću matičnu knjigu rođenih, ali se ne ispisuje potvrda o smrti, jer se smrt potvrđuje za umrla lica. Ako je umrlo novorođenče čija je majka smeštena u zdravstvenoj ustanovi, odmah i neposredno se obaveštava i majka, uz konstataciju ispisanu u medicinskoj dokumentaciji, a u ostalim slučajevima i putem telefona i telegrama. Posebna, zakonom utvrđena obaveza zdravstvene ustanove, u slučaju smrti novorođenčeta, koje je umrlo odmah nakon rođenja ili tokom lečenja jeste vršenje obdukcije, kao posebne mere utvrđivanja vremena i uzorka smrti. Izvršene obdukcije se evidentiraju u protokolu obdukovanih – navode u Ministarstvu zdravlja.

......................................................................................................................................

Obavezan pristup telu

Zdravstvena ustanova je u obavezi da punoletnom članu porodice omogući pristup telu, a u slučaju odbijanja člana porodice mora da o tome sačini službenu belešku.U slučajevima mrtvorođene dece, zdravstvena ustanova vodi i evidenciju koja sadrži redni broj, broj istorije bolesti majke, pol mrtvorođene bebe i datum mrtvorođenja, na osnovu koje javno-komunalno preduzeće za pogrebne usluge preuzima tela mrtvorođenih beba, radi sahrane, u skladu sa odlukama nadležnih u vezi određivanja groblja na kojem se vrši sahrana.

Izvor: POLITIKA 22. 04. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi