Zdravstvo

Vesti :: Distribucija vakcina protiv gripa od ponedeljka

xxxBEOGRAD - Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" počeće u ponedeljk, 24. oktobra, distribuciju vakcina protiv sezonskog gripa svim zdravstvenim institucijama u Srbiji.

Za zaštitu ugroženih kategorija stanovništva, Institut "Torlak" je ove godine, o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, nabavio 351.720 doza vakcine francuskog proizvođača "Sanofi Paster", a u slučaju potrebe, naknadno će biti poručene dodatne količine.

U saopštenju se navodi da u ponedeljak vakcine stižu u Nišavski okrug, u Pirotski, Zaječarski i banatske okruge, a naredne nedelje svi regionalni zdravstveni zavodi će biti snabdeveni vakcinama.

U utorak, 25. oktobra, vakcinom će biti snabdeveni zdravstveni centri u Beogradu, Ćupriji, Leskovcu i Vranju, a zatim gradovi u Sremskom okrugu, Bačkom, Braničevskom i Šumadijskom okrugu.

U četvrtak i petak, 27. i 28. oktobra, vakcinema će biti snabdeveni zdravstveni centri u Čačku, Kraljevu, Kruševcu, Šapcu, Valjevu, Užicu i Kosovskoj Mitrovici.

Sastav vakcine u sezoni 2011/2012 isti je kao i prethodne godine i sadrži zaštitu od tri tipa virusa - tipa A H1N1 kalifornija, tipa A H3N2 pert i tipa B brizbejn, saopštio je ranije Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Taj institut načinio je plan raspodele više od 350.000 doza vakcine protiv gripa.

Vakcinacija se preporučuje osobama sa hroničnim plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima, oslabljenim imunitetom, metaboličkim i poremećajima rada bubrega.

U saopštenju se ističe da je imunizacijom potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima, ustanovama socijalne zaštite i onima koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Vakcinacija se savetuje i osobama starijim od 65 godina, kao i licima zaposlenih u javnim službama koje su u riziku.

"Imajući u vidu da je za očekivati dominaciju pandemijskog virusa gripa AH1N1, vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama", poručuju iz Instituta.

Oni su, kako je navedeno, identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje nakon pandemije A H1N1, sa mogućim komplikacijama i težom kliničkom slikom.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri sedmice nakon vakcinacije, a njegovo trajanje varira od šest do 12 meseci, a pa zbog toga, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa, vakcinu treba primati svake godine.

Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine, kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i redukuju se moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Iz Instituta su upozorili da kod populacije koja je u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija, najčešće zapaljenja pluća.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 24.10.2011

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi