Zdravstvo

Vesti :: Doktorka promoviše transplantaciju, a ugrožava život pacijenta

Direktorka Klinike za gastroenterologijuDirektorka Klinike za gastroenterologiju Mirjana Perišić odlukom da pacijentu sa transplantiranom jetrom na 47 dana ukine terapiju kompromituje novu akciju Kliničkog centra Srbije da i kod nas počne masovnija transplantacija jetre.

Ugovor sa stručnjacima za transplantaciju iz Zagreba potpisan je prošle nedelje i na osnovu njega će srpski lekari putovati u Hrvatsku da bi se specijalizovali. Profesorka Perišić promovisala je tu akciju u medijima, a istovremeno je život pacijenta dovela u opasnost.

Lekari upoznati sa slučajem pacijenta D. G, o kome je „Blic“ pisao i kome je pre pet godina u Italiji presađena jetra zahvaljujući humanitarnoj akciji, upozoravaju upravo na tu nedoslednost.

- Terapija se ne sme prekidati. Postavlja se logično pitanje zašto se stalno priča o transplantaciji i putuje u inostranstvo na usavršavanje, ako pacijentima kojima je već transplantirana jetra neće davati terapiju. Takve pacijente upravo lekovi održavaju u životu - kaže za „Blic“ dr Milena Jauković sa KCS, upoznata sa problemima D. G.

Direktorka Perišić je suprotno snažnom insistiranju hirurga iz Italije i lekara koji već pet godina uspešno brinu za zdravlje pacijenta D. G, uskratila lekove pozivajući se na nepotpune rezultate o stanju njegovih bubrega.

Motivi za ovakvo ponašanje, kao što je „Blic“ već pisao, nisu medicinski. Perišićeva pokušava da se pozicionira kao autoritet u svojstvu novog šefa tima za transplantaciju jetre čime se do sada nikad nije bavila.

Komisija za unutrašnju kontrolu, koju je formiralo Ministarstvo zdravlja, danas odlučuje o terapiji pacijenta D. G i istražuje postupanje dr Perišić.

Izvor: BLIC 17. 06. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi