Zdravstvo

Vesti :: I doktori u minusu

xxxNE jenjava polemika između lekara i nadležnih u zdravstvu povodom kontrole potrošnje lekova o trošku osiguranja, tokom koje su kontrolori RZZO uočili "niz nepravilnosti". Dok iz Zavoda upozoravaju da će tražiti nadoknadu štete za izdate, u međuvremenu osporene recepte, direktno od lekara koji su ih popunili, u sindikatima tvrde da je to - neizvodljivo. Savez sindikata lekara i farmaceuta Srbije zalaže se za to da se u zdravstvenim..

uradi detaljna analiza potrošnje novca. U ovom Savezu tvrde da RZZO novac za osporene recepte ne može direktno da naplati od lekara.
Dr Nevena Dimitrijević iz ovog Saveza sindikata
kaže da je jedini način da se novac nadoknadi - ako su ti lekovi uopšte sporni - da se ustanovi za utvrđeni iznos umanje davanja.
- Ne tvrdim da zloupotreba nema - kaže dr Dimitrijević. - Njih treba otkriti i sankcionisati, ali ne mogu se olako optuživati lekari da su zloupotrebili recepte. Nije zabranjeno, i ne može biti zabranjeno da lekar sam sebi propiše lek.
Dr Nevena Dimitrijević je svesna da zdravstveni dinar mora racionalno da se troši, ali upozorava da su stroga pravila RZZO dovela do toga da "ispaštaju pacijenti".
- Lekari bukvalno zaziru da pacijentu propišu skup lek iako je tu terapiju preporučio specijalista za određenu oblast - kaže dr Dimitrijević. - Jedna ampula, recimo, leka "forteo" za terapiju osteoporoze košta 33.000 dinara, i daje se jednom u tri meseca, ali većina lekara zazire da ispiše recept da ih RZZO kasnije ne bi prozivao zbog skupih lekova.
Dr Dimitrijević navodi da je u zdravstvene ustanove stigla još jedna opomena: troškove lečenja za pacijenta koji je nedovoljno "obrađen" i poslat na viši nivo zdravstvene zaštite snosiće izabrani lekar.

PAUŠALNE OPTUŽBE
NEDOPUSTIVO je da službenici Fonda ovih dana po Srbiji preturaju zdravstvene kartone pacijenata i određuju koji doktor će i koliko platiti za "neopravdano" utrošene lekove - kaže dr Dragan Cevetić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. - Pored svih naših strukovnih udruženja, sekcija, kolegijuma i stručnih sastanaka u ustanovama, oni nalaze za potrebno da se sa doktorima direktno konfrontiraju i da ih po ko zna koji put paušalno optuže.

Izvor:Večernje novosti

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi