Zdravstvo

Vesti :: Kako do ukidanja lista čekanja za srce?

donori organaNa transplantaciju jetre u Kliničkom centru Srbije čeka oko 35 pacijenata, na transplantaciju srca u Tiršovoj šestoro mališana, a sa deset donora na milion stanovnika Srbija bi rešila problem sa listama čekanja na ove intervencije, izjavio je jutros državni sekretar Ministarstva zdravlja prof. Vladimir Đukić.

On je gostujući na RTS-u podsetio da je od početka godine devet pacijenata dobilo jetru i 32 bubreg, a da su u Urgentnom centru za nedelju dana urađene dve transplantacije jetre.

"Insistirao sam da ove transplantacije rade četrdesetogodišnjaci, ljudi pred kojima je budućnost u hirurgiji i koji će imati vremena da leče komplikacije tih transplantacija, koje nastupaju kasnije", rekao je Đukić.

On je ukazao da se i u Srbiji polako menja svest o donorstvu, jer ovaj segment medicine nije pratila nikakva korupcija, manipulisanje sa listama čekanja.

"Davalaštvo i davanje organa je ogledalo humanosti jedne nacije, želje da se pomogne onima kojima je organ jedini lek. Još uvek kaskamo za razvijenim svetom, ali se slika menja", rekao je Đukić.

On je podsetio da Srbija trenutno ima četiri donora na milion stanovnika dok je u Hrvatskoj 35 donora na milion stanovnika i dodao da bi sa 10 donora na milion stanovnika Srbija eliminisali liste čekanja.

Đukić je dodao da je ideja ministarstva da stručnjaci iz sveta dolaze u Srbiju kako bi srpski lekari učili od njih i podsetio da je takva saradnja već ostvarena sa kolegama iz Hrvatske koji su učestvovali u prvim urađenim transplantacijama u Urgentnom centru.

Državni sekretar je najavio i da će u novembru u Univerzitetsku dečju bolnicu u Tiršovoj doći dva najeminentnija stručnjaka iz Londona da operišu i dodao da kada srpski lekari odu u inostranstvo na usavršavanje ne mogu da operišu već samo asistiraju i da je neuporedivo bolje kada stručnjaci iz sveta dolaze kod nas.

Govoreći o izmeni Pravilnika o lečenju pacijenata u inostranstvu, kojim bi bilo omogućeno da deca odlaze na transplantaciju u inostranstvo, on je rekao da će ga ministarka najverovatnije potpisati već krajem ovog meseca.

Đukić je dodao da na transplantaciju srca u Tiršovoj čeka šest pacijenata i da je izmenama ovog Pravilnika napravljen pomak u radu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji sada sprovodi planove Ministarstva zdravlja, a ne, kako je dodao, da se ponašaju kao banka koja štedi novac.

Izvor:RTV 18. 07. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi