Zdravstvo

Vesti :: Mamografija ne pre 50. godine života

xxx ČIKAGO - Grupa američkih eksperata u oblasti zdravstva preporučila je radikalne promene u prevenciji raka dojke, predlažući ženama da se ne podvrgavaju rendgenskom    pregledu grudi - mamografiji pre 50. godine.

 

Radna grupa Sjedinjenih Američkih Država za prevenciju je u novim preporukama za prevenciju raka dojke navela da odluka žene da uradi mamografiju pre 50. godine treba da bude na njenu sopstvenu odgovornost, preneli su sinoć američki elektronski mediji.

Nove preporuke američke radne grupe u velikoj meri se razlikuju od prethodnih preporuka, sačinjenih 2002. godine. Tadašnji članovi USPSTF preporučivali su rutinski pregled za žene starije od 40 godina na svakih godinu ili dve.

Američki eksperti su objasnili da su nove preporuke zasnovane na novim podacima i analizama koje imaju za cilj smanjivanje potencijalnog štetnog dejstva od nepotrebnog i učestalog testiranja.

Ženama koje imaju između 50 i 74 godine preporučuje se da mamografiju rade na svake dve godine, umesto na godinu dana, kako je do sada bilo.

Rutinski skrining nije preporučljiv za žene u četrdesetim, ali ni za one koje imaju vise od 74 godine, navedeno je u preporukama.

Eksperti su istakli da pre nego što odluči da se podvrgne mamografiji, žena bi trebalo da najpre porazgovara sa svojim lekarom o dobrim i lošim stranama takvog vida testiranja.

Preporuke ne važe samo za one žene koje su u četrdesetim godinama, a imale su u porodici nekog ko je bolovao od raka dojke, navela je USPSTF.

Američki eksperti su ukazali da štete od mamografije pre 50. godine života prevazilaze koristi od takvog pregleda. U rizike koje prati mamografija ubrojali su štetnost od zračenja i moguću anksioznost.

U preporukama se navode rezultati novog istraživanja te radne grupe koje je pokazalo da 1.904 žena između 39 i 49 godina treba da uradi mamografiju da bi se sprečio samo jedan slučaj smrti od raka dojke.

Kada je reč o ženama između 50 i 59 godina, Radna grupa je navela da se rak dojke javi kod jedne od 1.339 pregledanih žena.

Najveću korist od mamografije imaju žene starosti između 60 i 69 godina. Mamografija u tim slučajevima može da pomogne sprečavanju raka kod jedne od 377 žena koje su se podvrgle pregledu, navedeno je u preporukama.

USPSTF čini 16 uglednih američkih eksperata, od kojih nijedan nije onkolog. Reč je o uticajnoj grupi osnovanoj 1984. godine, čiji je zadatak da analizira i daje preporuke lekarima, osiguravajućim kompanijama i vladi u oblasti prevencije različitih vrsta bolesti.

Nacionalni institut za rak saopštio je juče da će redefinisati svoje uputstvo za mamografiju, na osnovu novih preporuka. Američko udruženje za rak i Američki Koledž za radiologiju za sada ne nameravaju da menjaju svoje preporuke, savetujući i dalje godišnji pregled na mamografu ženama posle 40.godine.

Izvor: TRV

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi