Zdravstvo

Vesti :: Nabavljeno 370.000 vakcina za sezonski grip

xxxMinistar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da je već nabavljeno oko 370.000 vakcina protiv sezonskog gripa za predstojeću sezonu, i naglasio da bi sledeća vlada morala da napravi radikalan rez u zakonu o zdravstvenoj zaštiti Srbije.

Ukoliko bi Ministarstvo dobilo informaciju da postoji opasnost od bilo kog zaraznog oboljenja - gripa ili bilo kog drugog, onda bi ministar formirao radnu grupu od najeminentnijih stručnjaka koja bi se bavila tim problemom, rekao je Stanković.

Ta radna grupa bi dala predlog ministru, koji upoznaje o tome nadležne državne organe, koji formiraju radnu grupu na nivou vlade i predlažu vladi kupovinu vakcina. Potom vlada donosi odluku koju sprovodi Republički fond zdravstvenog osiguranja u čijoj je nadležnosti nabavka lekova i drugog sanitetskog materijala i nabavlja vakcine koje upućuje nadležnim zdravstvenim ustanovama, objasnio je Stanković.

Stanković smatra da bi zakonom o zdravstvenoj zaštiti trebalo izjednačiti privatni, državni i vojni zdravstveni sistem, koji su sada paralelne institucije, a Republički fond zdravstvenog osiguranja bio u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Što se tiče rekonstrukcije kliničkih centara, Stanković je, u izjavi za beogradske medije, podsetio da je 2006. odobren kredit od 150 miliona evra za obnovu četiri klinička centra - Niša, Kragujevca, Beograda i Novog Sada sa mogućnosti podizanja još jedne tranše kredita od 50 miliona evra.

Do sada je utrošeno oko 4,2 miliona evra kredita za idejne projekte i funkcionisanje jedinice za implementaciju rekonstrukcije kliničkih centara, a 145 miliona evra se nalazi u Evropskoj investicionoj banci u Luksemburgu, naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, povučena je prva tranša kredita od pet miliona evra, a ostalih oko 800.000 evra nalaze se u Narodnoj banci i pod kontrolom su Evropske investicione banke.

Stanković je kazao da se završava idejni projekat za Klinički centar Srbije, izrazivši nadu da će za šest meseci biti završeno projekovanje i da će početi radovi.

Planirano je, pošto su ova sredstva dovoljna samo za građevinski deo, da se istovremno ugovori i drugi kredit koji će biti utrošen za opremanje tih prostorija, a plan je da taj objekat do 2015. godine bude u funkciji, dodao je ministar zdravlja.

Izvor: GLAS JAVNOSTI 23.09.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi