Zdravstvo

Vesti :: Nove birokratske prepreke za obolele od glaukoma

xxxLekari u domovima zdravlja zbunjeni uputstvima RZZO, a najviše ispaštaju - pacijenti.

 

Kada je Beograđanin R. DŽ. (1952) sa dijagnozom glaukoma juče pozvao doktorku opšte prakse da pita kada može da dođe po recept za neophodan lek - kapi za oči dobio je odgovor da pacijenti sada moraju za svaki lek najpre da odu kod specijaliste, pa tek ako ovaj stručnjak predloži terapiju, onda kod izabranog lekara po recept. Ovaj naš sugrađanin bio je iznenađen zbog pomisli da će sada svakog meseca za lek koji mora redovno da uzima da se šeta od jednog do drugog lekara. Stručnjaci u domovima zdravlja tvrde da je pometnju izazvalo različito tumačenje nejasnog pravila koje je nedavno stiglo iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (RZZO). Kako smo saznali, najviše nedoumica pacijenti i lekari ovih dana imaju zbog kapi za oči „ksalatan" koje su prebačene sa jedne na drugu listu lekova.

Prema rečima dr Mirjane Mićović, pi-ara beogradskog Doma zdravlja „Stari grad", postoje četiri vrste kapi koje se propisuju obolelima od težeg oblika glaukoma, a problem je nastao zbog toga što je „ksalatan" skinut sa A1 liste i stavljen na A listu, ali uz ograničenje.Ovaj lek se u apotekama prodaje po ceni od 1.304 dinara.

- To znači da ako pacijent koji ima glaukom koristi samo te kapi koje je preporučio specijalista, može da ih dobije na recept. Ali, ako je specijalista preporučio pacijentu korišćenje još nekih kapi - onda „ksalatan" mora da se kupi. Pošto je ovo pravilo veoma nejasno i za lekare i za pacijente, naš dom zdravlja je pre izvesnog vremena uputio pismo beogradskoj filijali RZZO da nam razjasni slučaj, ali odgovor još nismo dobili - rekla je dr Mićović.

Kako razjašnjava Sanja Mirosavljević, pi-ar RZZO, prema listi lekova, pacijenti kod specijaliste idu samo kada im je zakazana kontrola, a za svaki lek dovoljno je da odu kod izabranog lekara. Dužina važenja specijalističkog mišljena, kaže ona, nije ograničena.

- „Ksalatan" kapi se nalaze na A listi i za njih se plaća participacija od 50 dinara. Da bi se u terapiju besplatno uključili i drugi lekovi, neophodno je da se ispune određeni protokoli u lečenju osiguranih lica. Trenutno svi lekovi za lečenje glaukoma nalaze se na listi A, ali njihovo uvođenje u terapiju mora da bude u skladu sa najnovijim protokolom za lečenje oboljenja koji su definisale stručne potkomisije za lečenje ove bolesti - naglasila je Mirosavljevićeva.

Inače, glaukom izaziva visok očni pritisak i to je oboljenje koje, ukoliko se ne leči ili ne otkrije na vreme, može dovesti do slepila. Problem prilikom izdavanja recepata nemaju samo pacijenti oboleli od glaukoma, a nelogičnosti i različitih tumačenja lista medikamenata ima na pretek. To potvrđuje prim. dr Nevenka Dimitrijević, iz Saveza lekara i farmaceuta Srbije, koja naglašava da filijale RZZO često lekarima ispostavljaju račune zbog prevelikog broja propisanih preparata i lekova i traže izveštaje o tome.

- Nadležni nam traže da napišemo koliko smo u toku meseca propisali kapi za oči, pumpica za astmu, analogne insuline... To je zbog toga što su ti proizvodi skupi. Ako se previše lekova propiše ili ako se slučajno pacijentima daju na recept lekovi mimo tačnih indikacija, to se tretira kao krivično delo i zloupotreba. Pacijentu je neophodan određeni lek, a pravila vas ograničavaju da mu ga date i još je teže da mu objasnite da mora da kupi medikament - kaže dr Dimitrijević.

Izvor:POLITIKA 23.08.2011.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi