Zdravstvo

Vesti :: OPASNOST U DEČIJOJ BOLNICI: Kancerogeni otrovi u Institutu za majku i dete!

u Institutu za majku i dete!Opasno u izgradnji banke matičnih ćelija pri ovoj ustanovi korišćen oplatol, ulje za premaz zidova koje izaziva rak

U zgradi buduće banke matičnih ćelija pri Institutu za majku i dete utvrđeno je prisustvo opasnih organskih zagađivača koji, pored mučnine, nesvestice i astme, izazivaju čak i genetske poremećaje i kancer, saznaje Kurir.

Prisustvo otrovnih materija u ovoj zdravstvenoj ustanovi za Kurir je potvrdio i direktor Instituta dr Radoje Simić.
- Da se u zgradi banke matičnih ćelija koja je u izgradnji nalazi prisustvo organskih zagađivača, posumnjalo se kad je u javnost isplivala afera s takozvanim smrdljivim zgradama u beogradskom naselju Dr Ivan Ribar. Te zgrade radio je isti izvođač radova koji je gradio i zgradu pri Institutu. Pošto je postojala sumnja, pozvali smo stručnjake iz Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, koji su u decembru prošle godine zaista i utvrdili da postoji zagađenje - navodi dr Simić.

Podsetimo, stanari zgrada na adresi Mileva Marić Ajnštajn 80, 81, 100 i 102 na Novom Beogradu u decembru 2013. godine, odmah po useljenju u nove stanove, osetili su neprijatne mirise, za koje je naknadno utvrđeno da potiču od otrovnih isparenja, zbog čega je Gradski zavod za javno zdravlje izdao preporuku da se stanari isele.

Povraćanje, astma

Tom prilikom je utvrđeno da otrovna zagađenja potiču od oplatola, ulja koje služi za premaz zidova. Izvođač radova bila je firma GDP „Banković“, ista firma koja je gradila i prvu Javnu banku matičnih ćelija u Srbiji.

Milica Marčeta Kaninski, direktor laboratorije za fizičku hemiju u Institutu „Vinča“, kaže da sporni oplatol sadrži čitav spektar opasnih organskih zagađivača, od kojih je još najmanje opasan fenol, čije se prisustvo najlakše utvrđuje zbog jakog, neprijatnog mirisa.
- Fenol izaziva mučnine, povraćanje, bolove u glavi, astmu, kašalj... Međutim, on je još najmanje opasan. U oplatolu je pronađeno i dvadesetak drugih zagađivača, među kojima su najopasnija PAH jedinjenja, koja su kancerogena i mutagena - navodi Marčeta Kaninski, koja kaže da, srećom, izvođač radova GDP „Banković“ u zgradi banke matičnih ćelija nije koristio ovaj oplatol, već samo daske koje su bile premazane njime, pa je koncentracija zagađenja znatno manja nego u „smrdljivim zgradama“.

Inače, Institut „Vinča“ se ponudio da Institutu za majku i dete izađe u susret i o sopstvenom trošku, u vidu donacije, uradi dekontaminaciju zgrade, s kojom se počelo u februaru, a Kurir je imao ekskluzivno pravo da prvi vidi kako taj proces izgleda.

Ubrzano čiste

- Pomoću ozona, UV lampi i hidrogena ubrzavamo prirodni proces razgrađivanja ovih jedinjenja. Ceo proces bi trebalo da bude završen do kraja leta - poručuje ona, dok u Ministarstvu poljoprivrede nisu odgovorili na pitanja.

Drama ministarstvo reagovalo
LONČAR HTEO DA RUŠI ZGRADU, NAJAVIO PRIJAVU

Dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete, kaže da je s ovim problemom upoznat i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
- Kada je utvrđeno prisustvo ovih jedinjenja, ministar zdravlja je rekao: „Ako treba, rušićemo zgradu.“ Srećom, nema potrebe za tim jer će sve biti sanirano. Dobra stvar je što su ova jedinjenja utvrđena u postupku izgradnje zgrade, dok još nije useljena, tako da neće biti nikakvih posledica po nečiju bezbednost - kaže dr Simić i dodaje da će naknadno odlučiti da li će protiv izvođača radova podneti prijavu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je za Kurir da će ministarstvo protiv izvođača radova GDP „Banković“ podneti krivičnu prijavu.
- Tražićemo odgovornost da se ovakve stvari više ne bi ponavljale - rekao je Lončar.

U GDP „Banković“ nismo dobili komentar ovim povodom.

Nebojša Atanacković
AFERU PAKUJE GRAĐEVINSKA MAFIJA

Jedan od proizvođača oplatola u Srbiji je i firma „Eko-sekund“, a njen suvlasnik Nebojša Atanacković tvrdi:
- Izvršili smo sve provere i utvrđeno je da nema štetnih materija. Sve to u vezi sa oplatola je spinovana stvar koju je pokrenula građevinska mafija - kaže on, a drugi suvlasnik Rade Perović dodao je da opatol firme „Eko-sekund“ nije korišćen za izgradnju banke matičnih ćelija, već uvozni.

Izvor: KURIR 22. 06. 2015.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi