Zdravstvo

Vesti :: Overavaju zdravstvene knjižice i bez provere

Overavaju knjižice i bez proverePokazalo se da se u svim slučajevima ne poštuje zakon. Markice na ispravama i onih osiguranika koji nemaju izabranog lekara.

ZA 10 dana od početka overe zdravstvenih knjižica pokazalo se da smo, izgleda, džaba trčali u domove zdravlja da izaberemo lekara i da tako, uz uplatu doprinosa, ispunimo i novi uslov za overu. Jer, Srbija ipak nije Švajcarska, a tako precizan sistem kontrole očigledno ovde neće lako da proradi. Knjižice se, mimo zakona, produžavaju i osiguranicima koji dosad nisu izabrali nijednog doktora!

"Novosti" su došle do saznanja da su markice za overu ovih dana, u nekim slučajevima, izdavane bez ikakve provere da li su zaposleni u izabrali svog lekara! U ovom trenutku ne može da se utvrdi koliko je tačno preduzeća tako overilo zdravstvene isprave za svoje zaposlene, jer je u većini slučajeva u toku polugodišnja overa ovog dokumenta. Čak i u Ministarstvu zdravlja tvrde da su moguće greške, ali samo pojedinačne.

Sve filijale RFZO dobile su instrukcije da se zakon mora strogo poštovati, i sve eventualne greške će biti ispravljene i sankcionisane - kaže za "Novosti" Zorica Pavlović, pomoćnik ministra zdravlja. - Kada, recimo, po markice dođe referent iz firme sa 1.000 zaposlenih, mora da se sravni spisak, i izdaju markice, recimo, samo za 950 radnika za koje se proverom u bazi utvrdi da imaju bar jednog izabranog doktora. Zaposleni u RFZO koji izda markice za osiguranike bez izabranog lekara, kao i onaj ko u firmi, mimo spiska, da markice onima koji nemaju svog lekara, moraće da snosi štetu, zato što je time mogućnost da koristi zdravstvenu zaštitu dobio i onaj ko nije ispunio uslov da overi knjižicu.

SNOSIĆE POSLEDICE KO PREKRŠI ZAKON
U RFZO je "Novostima" u utorak rečeno da se ispituje da li su markice za overu izdavane bez provere da li osiguranik ima izabranog lekara. - Ako je neko prekršio zakon, snosiće posledice - kaže Sanja Mirosavljević, portparol RFZO.


Bar jednog lekara, prema podacima Ministarstva zdravlja, do sada je u Beogradu izabralo 92 odsto, a u čitavoj Srbiji oko 82 odsto stanovnika. Iako nadležni tvrde da su svi podaci uneti u bazu, na terenu se potvrđuje da ipak nije baš tako.

Izvor: NOVOSTI 12.06.2012.god.

Povezane vesti:
» Nova pravila za overu zdravstvene knjižice
» Nema lečenja bez knjižice

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi