Zdravstvo

Vesti :: Pacijenti bez zaštite

prava pacijenataNi 10 godina od potpisivanja Evropske povelje o pravima pacijenata, Srbija nema zakon

Beograd - Iako Zakon o zdravstvenoj zaštiti predviđa odredbe o pravima pacijenata, one se uglavnom ne poštuju, a zakon o zaštiti pacijenata još nije donet. Srbija je poslednja država u regionu koja nije usvojila taj zakon ni 10 godina nakon potpisivanja Evropske povelje o pravima pacijenata. Posledica manjkavosti u propisima je dovela do toga da država ima monopol u zdravstvenoj zaštiti stanovništva, pacijenti nisu dovoljno informisani o svojim pravima niti im se pruža adekvatna usluga, a korupcija u ovoj oblasti cveta.
- Ukoliko zakon o zaštiti prava pacijenata bude impuls u obezbeđivanju njihovih prava, rado ću podržati njegovo donošenje. Međutim, prvo bi trebalo obezbediti poštovanje već usvojenih propisa - kaže za Danas zaštitnik prava građana Saša Janković.

On dodaje da Zakon o zdravstvenoj zaštiti sadrži 10 odredbi koje se odnose na prava pacijenata, ali da se njegovo sprovođenje zasniva „maltene na principu dobrovoljnosti".

- Država treba da donose mehanizme kako bi se poštovali već usvojeni zakoni i propisi, inspekcijski rad mora da se poboljša, a za to je potrebna „dobra volja" nadležnih organa. Pacijenti nisu dovoljno informisani o svojim pravima. Retko ćete, na primer, čuti da je neki lekar obavestio pacijenta o alternativnom lečenju, što je jedna od odredbi postojećeg zakona - ukazuje Janković.

Zorica Marković, predsednica Udruženja korisnika zdravstvenih usluga „Klub Zdravlje", kaže za Danas da je donošenje zakona o zaštiti pacijenata neophodno, jer bi se definisala prava i obaveze pacijenata i zdravstvenih radnika, ali bi i tokovi novca u ovoj oblasti bili transparentniji.

- Tamo gde država ima monopol u zdravstvenoj zaštiti, a korupcija u ovoj oblasti cveta, potrebno je doneti zakon koji će omogućiti pacijentima i osiguranicima da vide kuda njihov novac odlazi. Osnovni paket zdravstvenih usluga u primarnoj zaštiti još nije definisan, tako da zdravstveni osiguranici i ne znaju koje usluge su im besplatno dostupne - kaže Marković.

Ona dodaje da pored netransparentnog trošenja novca, postoji administrativni aparat u zdravstvenom sistemu, zbog čega je on neefikasan. Kada je reč o pravima pacijenata, naša sagovornica navodi da su ona ugrožena pre svega zbog dugih lista čekanja, na neke operacije se čeka i po 10 godina, ali i nedovoljna informisanost pacijenata.

- Građani mogu da se žale zaštitniku prava pacijenata u određenoj zdravstvenoj ustanovi, ali njega je na to mesto postavio direktor te ustanove, što je apsurd i predstavlja simulaciju prava. Na naše desetogodišnje insistiranje da se zakon o zaštiti pacijenata donese, nadležni organi nam uvek odgovaraju da „za tim ne postoji potreba". Država ima monopol u zdravstvu, sama kontroliše tokove novca, te i ne čudi što je korupcija najveća baš u toj oblasti - naglašava Marković, dodajući da u zdravstvu mora da se uspostavi državno-privatno partnerstvo.

Naša sagovornica podseća da je Srbija jedina država u regionu koja nije donela zakon o zaštiti prava pacijenata, iako je potpisnica Evropske povelje o pravima pacijenata usvojene još 2002. Između ostalih, Povelja predviđa pravo na informisanost i aktivno učešće pacijenta u odlukama koje se tiču njegovog zdravlja, kao i pravo na žalbu. Zakon o zaštiti prava pacijenata Hrvatska je donela 2004, Makedonija 2008, Crna Gora 2009, a Bosna i Hercegovina 2010.

Izvor: DANAS 18.12.2012.

Arhiva vesti...»

povezane vesti:
Ko štiti prava pacijenata u Srbiji...»
Pacijenti će moći da kontrolišu lekare...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi