Zdravstvo

Vesti :: Poželjan pregled kod lekara zbog zelene kafe

xxxSvi koji su pili zelenu kafu, poželjno je da se jave lekaru radi kontrole zdravstvenog stanja, upozoravaju stručnjaci. S druge strane, distributeri i proizvođači zelene kafe dužni su da nadoknade štetu svima kojima su je prodali jer je laboratorijski utvrđeno da je opasna po zdravlje.

Laboratorijske analize, koje je pokrenula sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja, pokazale su da zelena kafa beogradskog, američkog, hrvatskog i kineskog proizvođača sadrži sibutramin. Zbog toga su ovi proizvodi povučeni sa našeg tržišta, a reč je o zelenoj kafi u kesicama proizvođača „Ameriken farmasjutikal LTD", ekstraktu zelene kafe u kesicama beogradskog proizvođača „Elefant Ko" i kineskog proizvođača „Sliming kofi". Sa tržišta je povučena i espreso zelena kafa hrvatskog proizvođača „Fidifarm", kao i biljni ekstrakt zelenog čaja kineskog proizvođača.

Mesecima je u Srbiji mnogim ženama, ali i muškarcima dan počinjao sa šoljicom zelene kafe, za koju su proizvođači tvrdili da nema nikakva neželjena dejstva. Jaka reklama dovela je do toga da za kratko vreme svi pričaju o ovom dijetetskom proizvodu. Zbog dobrih rezultata tokom mršavljenja niko nije pitao šta se tačno nalazi u magičnim kesicama, a zaboravljali su i visoku cenu preparata, tako da su ga mnogi na preporuku komšinice, drugarice, koleginice ili rođaka kupovali.
Međutim, i pored toga što je u ovom proizvodu ustanovljeno prisustvo sibutramina, proizvođači i distributeri neće imati nikakve konsekvence što su ga prodavali. U Ministarstvu zdravlja kažu da nema elemenata krivične niti privredne odgovornosti!

Sibutramin pripada grupi lekova koji se koristi za lečenje gojaznosti, a njegova glavna uloga je da deluje na osećaj gladi jer tokom uzimanja stvara osećaj sitosti. Evropska agencija za lekove nakon višemesečnog praćenja upotrebe sibutramina tokom lečenja gojaznosti zaključila je da je korist od primene leka manja nego rizik od njegove primene, i zato je zabranjen. Tokom ispitivanja, ipak je utvrđeno da upotreba sibutramina izaziva niz komplikacija, posebno kod osoba koje imaju problem sa štitnom žlezdom, kardiovaskularnim sistemom, jetrom, bubrezima i kod onih koji pokazuju simptome psihičkih poremećaja. Osnovne ili prateće pojave koje prilikom korišćenja sibutramina osećaju svi koji su bili na programu lečenja gojaznosti bile su gubitak apetita, suvoća usta, nesanica i pojačano znojenje.

Upravo te simptome isticali su svi koji su poslednjih nekoliko meseci koristili sporne preparate zelene kafe.
- Povratna informacija od pacijenata je da su tokom primene zelene kafe gubili apetit, da su pili mnogo vode, a zbog termogeneze su se pojačano i znojili. Mnogi od njih su imali vidno dobre rezultate, i to za kratak period od mesec ili dva - rečeno je „Blicu" u beogradskim apotekama.

U Ministarstvu zdravlja kažu da će svaki uvoz navedenih proizvoda biti ubuduće podvrgnut i analizi na sibutramin, kao i na druge supstance ukoliko postoji sumnja za to.
- Proizvođači su dužni da svaki proizvod prethodno laboratorijski ispitaju. Ali u ovom slučaju proizvođači i distributeri morali su javno da obaveste građane koji su pili njihov proizvod da zelenu kafu, ukoliko je kod kuće još imaju, vrate proizvođaču. Takođe, distributeri bi trebalo da nadoknade štetu kupcima, jer su im prodali neispravan proizvod - objašnjava za „Blic" sanitarni inspektor Raša Milanov.

Vukosava Stevanović iz udruženja „Farmaceutsko jezgro" apeluje na građane da se jave lekaru ukoliko su pili zelenu kafu.
- Specijalisti za ishranu govore da naglo skidanje kilograma nije zdravo. Sada imamo i situaciju da je zelena kafa imala i zabranjenu supstancu, i ono što bi svaki kupac ovog proizvoda trebalo da zna, to je koja je količina sibutramina bila prisutna. Iz tog razloga treba se obratiti lekaru, a pogotovu oni koji imaju problema sa visokim krvnim pritiskom i krvnim sudovima - objašnjava ona.
izvor: S MEDIA 12.03.2010.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi