Zdravstvo

Vesti :: Pravimo lekove kojih nema na tržištu

xxxLekovi koji nedostaju na tržištu ili koji nisu isplativi farmaceutskoj industriji prave se za svakog pacijenta posebno u Apotekarskoj ustanovi „Beograd".

U laboratoriji ove ustanove tokom prošle godine proizvedeno je 1.350.000 takvih medikamenata, kaže u intervjuu za „Blic" Olivera Gordić, direktorka Apotekarske ustanove „Beograd".

- Nekada su se svi lekovi izrađivali u apotekama, ali su masovnu proizvodnju vremenom preuzele fabrike. Međutim, i dalje postoji nedostatak nekih lekova na tržištu jer određeni medikamenti nisu isplativi farmaceutskim kućama da ih proizvode u malim količinama.


Koje to lekove proizvodite?
- Jedan od takvih lekova je na pozitivnoj listi, koja se izdaje o trošku osiguranja. Reč je o leku „diazepam mikroklizma" za dečje febrilne konnvulzije (u narodu - fras). Izrađujemo lekove u malim dozama za decu koja idu na operacije srca, veliki broj lekova za lečenje bolesti kože, oka, ginekološke probleme... Jedna od novina je i da ste uveli pilot-projekat - brza obrada recepta!
- Program ubrzava rad i smanjuje čekanje u ambulantama i apotekama. Urađen je pilot-projekat 2008. u apoteci na Voždovcu u saradnji sa domom zdravlja. Recept se štampa u domu zdravlja sa malim kvadratom „data matrix" na kome je 19 podataka o pacijentu. Više se „peške" ne ubacuju podaci o pacijentu na recept, već se jednim klikom bar-kod čitača završava obrada recepta. U dogovoru sa Republičkim zavodom za osiguranje, taj smo projekat proširili u prošloj godini na pet opština, a ove godine projekat će zaživeti i u opštinama Novi Beograd i Zemun.


Prva ste ustanova u Srbiji koja se potpuno rešila opasnog otpada. Kako ste to uradili?
- U okviru standarda ISO14001 tačno su napisane procedure kako se upravlja otpadom i kako se prevenira nastanak otpada. Otpad se sada izvozi i uništava u inostranstvu.


Šta sve spada u taj otpad?
- To su svi lekovi koji su se 40 godina skupljali u našim apotekama i centralnom magacinu. Toga je bilo na tone. Svi lekovi kojima je istekao rok, polomljene bočice, donirani lekovi još od vremena sankcija.


Da li je taj otpad stajao u svim apotekama u Beogradu ili na jednom mestu?
- Na jednom mestu, ali svake godine se stvarao novi otpad. U poslednje dve godine počeli smo da opominjemo apoteke koje prave otpad. Smatram da je to nedomaćinsko poslovanje. Sada se nabavlja onoliko lekova koliko se proda.


Apoteka „Beograd" sada drugačije nabavlja lekove.
- Centralizovali smo nabavku lekova. Ranije su se lekovi nabavljali tako što je svaka apoteka sama naručivala lekove od dobavljača. Bilo ih je preko 300, a sada ih ima desetak. Napravili smo metodologiju ocene dobavljača sa strogim kriterijumima. Moraju da imaju evropske standarde po kojima nabavljaju, čuvaju i transportuju lekove.


Napravili ste i poseban program za nabavku lekove?
- Kompjuterski program predlaže za svaku apoteku koji je to optimum i koliko tog meseca treba da se nabavi lekova, na osnovu prodaje prethodnog meseca uz korekcije zbog epidemija ili sezonskih bolesti. Na taj način ekonomišemo sa zalihama.


Nakon svih novina, kakvi su finansijski rezultati?
- Rezultat poslovanja ove godine jeste suficit od 186 miliona dinara. Kapital preduzeća je utrostručen za tri godine. Dokazali smo da su politika i strategija koje smo vodili dobre. U prošloj godini, kada su cene svih usluga rasle, napravili smo uštedu na troškovima od 21 milion dinara.


Imate li posebne apoteke za invalide?
- Prva apoteka koja je otvorena za gluvoneme osobe jeste apoteka „Njegoš" na Cvetnom trgu. Dve farmaceutkinje su prošlog juna završile školu znakovnog jezika. Ove godine otvaramo još jednu na Novom Beogradu. Za slepe i slabovide smo odabrali da to bude apoteka „1. maj" u kojoj se najviše izda lekova za osobe koje imaju problema s vidom.

Izvor: BLIC 10.05.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi