Zdravstvo

Vesti :: Predstavljeni novi načini lečenja raka debelog creva

novi način lečenja tumoraNajveći eksperti iz oblasti lečenja raka debelog creva iz oko 30 zemalja predstavili su u Beogradu nove načine lečenja tog karcinoma interdisciplinarnim pristupom, na simpozijumu koji je danas završen.

Kako se navodi u saopštenju, Osmi internacionalni simpozijum koloproktologa i ove godine privukao je veliku pažnju stručne javnosti, a više od 900 najznačajnijih domaćih i svetskih stručnjaka razmenili su iskustva u lečenju raka debelog creva, ranoj dijagnostici i prevenciji te bolesti.

Rak debelog creva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog sveta, a u Srbiji je treći vodeći uzrok smrtnosti među malignim bolestima.

Procenjuje se da se svake godine na planeti otkrije više od milion novih slučajeva tog oboljenja, a u Srbiji oko 400 slučajeva. 
U nastanku bolesti, osim genetske predispozicije, važnu ulogu imaju životni stil, navike u ishrani i stres.
Rak debelog creva ubraja se u karcinome koje je najlakše otkriti i izlečiti. Pri pravilnoj prevenciji, odnosno ranoj kontroli zdravih ljudi posle pedesete godine, 95 odsto pacijenata ima šansu da se izleči.


- Poslednjih godina u Srbiji je oko 45 novootkrivenih slučajeva na 100.000 stanovnika - kazao je predsednik Simpozijuma kolopraktologa Zoran Krivokapić.

On je naveo da se naredne godine očekuje uvođenje obaveznog pregleda za građane Srbije u cilju ranog otkrivanja raka debelog creva i dodao da se očekuje da bi se na taj način u sledećih 10 do 15 godina smanjio broj novoobolelih.
Organizator jednog od najvećih kongresa medicine u Srbiji je Društvo koloproktologa Jugoslavije koje je osnovano 1997. godine.

Izvor: BLIC 15.10.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi