Zdravstvo

Vesti :: U Srbiji godišnje 400 novoobolelih od raka debelog creva

oboleli od rakaRak debelog creva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti među stanovništvom razvijenog sveta, a u Srbiji je treći vodeći uzrok smrtnosti među malignim bolestima, rekao je danas koloproktolog prof. dr Zoran Krivokapić iz Kliničkog centra Srbije.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da se svake godine na planeti otkrije više od milion novih slučajeva ovog oboljenja, a u Srbiji oko 400 slučajeva.

Krivokapić je kazao da se, na osnovu podataka epidemioloških istraživanja sprovedenih u našoj zemlji, može zaključiti da je incidenca ove bolesti u porastu, što je signal za preduzimanje preventivnih mera.

- Na inicijativu Društva koloproktologa formirana je Radna grupa iz čijeg je intenzivnog rada proistekao Nacionalni program za skrining i rano otkrivanje raka debelog creva- kazao je Krivokapić.

On je dodao da je program usvojen i da se naredne godine očekuje obavezan pregled za građane Srbije u cilju ranog otkrivanja karcinoma debelog creva.
Dr Krivokapić je izrazio nadu da će se na taj način u sledećih 10 do 15 godina poboljšati rezultati i smanjiti broj novoobolelih.

Govoreći o nastanku kolorektalnog karcinoma, Krivokapić je istakao da, pored genetske predispozicije, važnu ulogu imaju životni stil, navike u ishrani i stres.

U skladu s tim, on je ukazao na neophodnost redovne fizičke aktivnosti, ishranu bogatu svežim voćem i povrćem koji umanjuju rizik od kolorektalnog karcinoma, ali i od kardiovaskularnih oboljenja.

- Pored ishrane i načina života, bitno je naglasiti da su redovne kontrole rizičnih populacija jedan od najuspešnijih načina prevencije ove bolesti- naglasio je Krivokapić.

Govoreći o simptomima koji su prvi alarm za posetu lekaru, on je naveo pojavu krvi u stolici, promenu ritma pražnjenja ili gubitak u telesnoj težini u kratkom vremenskom periodu.

Osvrnuvši se na nedavno održan Kongres koloproktologa u Beogradu, profesor Krivokapić je kazao da je okupio 30 najeminentnijih svetskih predavača na tom polju koji su razmenili bogata isukstva oko 850 učesnika iz 28 zemalja sveta.

Prema rečima Krivokapića, predavači su učesnicima predstavili nove načine lečenja karcinoma debelog creva, od ranih do poslednjih stadijuma ove bolesti interdisciplinarnim pristupom.

Predstavljen je uspeh stranih programa ranog otkrivanja kolorektalnog karcinoma, a predavači su posebnu pažnju posvetili predstavljanju novih trendova u lečenju koji bitno poboljšavaju kvalitet života lečenih bolesnika.

Izvor:BLIC 29. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi