Zdravstvo

Vesti :: Prošle godine izdato 10 miliona kutija sedativa

xxxU Srbiji se zloupotrebljavaju lekovi koji se koriste u lečenju narkomana, a propisani su na recept. Preciznih podataka o tome nema, ali činjenica da je tokom 2009. godine izdato deset miliona kutija sedativa, što je za 800.000 više u poređenju sa 2008. dovoljno govori o kakvom je problemu reč.

Najčešće je reč o „bensedinu" i lekovima uz te grupe, ali ima i zloupotreba lekova do kojih je teže doći kao što su „metadon" ili „trodon".
Dr Jasna Daragan-Saveljić, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Beogradu, kaže za „Blic" da je jedan od glavnih razloga za tu pojavu to što domovi zdravlja i apoteke nisu umreženi pa pacijent zavisnik s jednim nalazom specijaliste može da podiže lekove u više apoteka.
Prema njenim rečima, lekovi koji se najčešće daju zavisnicima su „metadon" i „trodon". Ipak, njih je malo teže zloupotrebiti jer se pišu dupli recepti, zavode se podaci i u policiji, a i u apotekama postoji posebna evidencija za ove lekove.

- I pored ovako striktne kontrole dešava se da zavisnici „metadon" ili „trodon" podignu u više apoteka. Daleko češća zloupotreba kada je reč o ovim pacijentima odnosi se na „bensedin" i ostale lekove iz te grupe kao što su „diazepam", „ksalol" ili „lorazepam". Narkomani imaju problem da podnesu i najbanalnije stresne situacije i zato se nagutaju „bensedina". Popiju i po celu kutiju, ali je njihov prag tolerancije na ove lekove zaista visok i odlično podnesu čak i toliko doze.
Zloupotreba ima, ali dozirano - smatra dr Daragan-Saveljić.
Situacija u svetu sa zloupotrebom propisanih lekova sa narkotičkim svojstvima toliko je uzela maha da premašuje upotrebu ilegalnih supstanci poput heroina, kokaina i ekstazija, upozoravaju stručnjaci Međunarodne uprave za kontrolu narkotika (INCB) pri Ujedinjenim nacijama. Zloupotreba narkotika koji se izdaju na recept danas je u SAD na drugom mestu po učestalosti - odmah iza zloupotrebe marihuane. U Kanadi jedan do tri odsto stanovnika zloupotrebljava opijate koji se dobijaju u apotekama, dok u Francuskoj, Italiji, Litvaniji i Poljskoj između 10 i 18 odsto studenata koristi sedative bez recepta.


Za Srbiju takvi podaci ne postoje. Ono što je dostupno jeste podatak Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje da je tokom 2009. godine izdato deset miliona kutija sedativa, što je 800.000 kutija više u poređenju sa prethodnom godinom.
I lekari bolnice u Drajzerovoj doprinose da zloupotreba bude manje. Dr Jasna Daragan-Saveljić kaže da im daju isključivo registrovane lekove, gde se ubraja i „naltrexone", o kom se nedavno spekulisalo.
- Da bismo predupredili zloupotrebe, većinu lekova dajemo unutar ustanove.

Izvor:BLIC 18.03.2010.

Arhiva vesti...»

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi