Zdravstvo

Vesti :: Rupom u zakonu do bolesničkih para Izvor:Građanski

xxxDomovi zdravlja koriste rastegljivu zakonsku formulaciju kako bi pacijentima naplaćivali skoro sve vrste usluga. Cenovnici se formiraju po principu po kom je zdravlje građana na poslednjem mestu. Takvim principom zdravstveni osiguranici su izgubili mogućnost da za svoj novac, koji odvajaju u budžet za zdravstvo, budu lečeni u najboljim uslovima, na najbolji mogući način.Preciznije rečeno, izgubili su mogućnost da se leče u bilo kakvim uslovima ako prethodno ne plate traženu uslugu.

U Novom Sadu, kao i svugde u Srbiji, kvalitet usluge i zdravlje bolesnika zavise od dubine džepa i društvenog statusa. Odlazak u bolnicu za obične ljude bio je i ostao trauma, s tim da se pretvorio i u veliki trošak. Nešto manji nego nekad, jer se sada ne kupuje posteljina, lekovi i ostali medicinski materijal. Plaća se samo lekarska usluga.

Prema podacima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, građani su iz svog džepa platili preko 27,4 milijarde dinara (350 miliona evra) za preglede u državnim bolnicama. Taj novac je građanima uzet na osnovu članova 61 i 57 Zakona o zdravstvenom osiguranju, koji reguliše naplatu "vanstandardnih usluga" i preskakanja lista čekanja. Zato ostaje nejasno zašto se građanima svakog meseca skida 12,3 odsto s bruto ličnog dohotka, ako svaku uslugu moraju dodatno plaćati iz svog džepa. Mnogi Novosađani se neprijatno iznenade kada im u Domu zdravlja laboratorijsku uslugu naplate preko 400 dinara.

Novosađanin B. M. ostao je zgranut kada su mu usluge u ambulanti na Limanu 4 naplatili 420 dinara. On je 1. avgusta prošle godine radio analizu urina i krvne slike. Ultrazvuk bubrega je, uprkos uputu, platio 100 dinara. U Domu zdravlja tvrde da se za analizu krvi i mokraće plaća samo participacija od 40 dinara, ali da je 2008. godine, mimo liste zakazivanja, jedna analiza koštala 50, dve 100 dinara, tri do pet analiza plaćalo se 200 dinara, a preko pet analiza - 400 dinara. U privatnim laboratorijama analiza košta isto toliko, samo je pregled brži, a osoblje ljubaznije.

Usluge se naplaćuju i u ostalim zdravstvenim ustanovama, pa se tako i bolnicama, i pored redovnog zdravstvenog osiguranja, participira 50 dinara po bolničkom danu.

Inače, na spisku "vanstandardnih usluga" u Zakonu o zdravstvenom osiguranju nalaze se lečenje od pijanstva, promena pola, lečenje seksualne disfunkcije, alternativna medicina, pregledi sportista, lečnje hipnozom, zdravstveni pregled radi upisa u školu i vozačke dozvole, kozmetička hirurgija...

Pročitajte vesti u celini ....»
Arhiva vesti ...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi