Zdravstvo

Vesti :: Smanjena potrošnja sedativa

Smanjena potrošnja sedativaPotrošnja sedativa smanjena za trećinu otkad se po recept mora kod psihijatra. Mesečno se izdaje oko 600.000 umesto 900.000 kutija

STANOVNICI Srbije trenutno smiruju „zategnute“ živce sa čak 326.000 kutija sedativa manje mesečno, nego pre prebacivanja ove grupe lekova na poseban režim izdavanja u oktobru prošle godine. Dok su „bensedin“, „bromazepam“, „lorazepam“ i ostale anksiolitike bez ograničenja propisivali lekari opšte medicine, mesečno je, u proseku, izdavano 942.558 kutija ovih lekova. Od kada se za sedative po mišljenje mora kod psihijatra ili neuropsihijatra, izdaje se 616.190 kutija mesečno.

Psihijatri, zato, rade „bez pauze“. Jer, praktično, samo pacijenti koji sada prvi put uzimaju sedative recept odmah mogu da dobiju od svog izabranog lekara, a oni koji su već duže „na aksioliticima“ su odavno „probili rok“ od tri meseca, koliko na ovoj terapiji može da ih drži njihov lekar opšte medicine.

- Dnevno, u smeni, primim između 25 i 30 pacijenata, iako je za psihijatre dnevna norma 15 pacijenata, pa najčešće zbog posla uopšte i ne koristimo pauzu - kaže za „Novosti“ dr Ljiljana Božović, psihijatar u Domu zdravlja Lazarevac.

- Veliki deo stanovništva je uzimao anksiolotike „na svoju ruku“, a sad su primorani da idu kod specijaliste, zbog čega je povećan obim posla u psihijatrijskim službama. To je, ipak, dobro jer se sada ti ljudi koji su dugo uzimali anksiolitike leče na pravi način. Njima se, zavisno od problema, uglavnom propisuje druga grupa lekova i utisak je da su sad zadovoljni, iako i dalje ima onih koji insistiraju na leku na koji su navikli.

NA LEKOVIMA TRI DECENIJE
Dr Ljiljana Šimpraga, psihijatar u Domu zdravlja „Palilula“, kaže za „Novosti“ da najviše problema ima sa pacijentima koji piju sedative već 20-30 godina. - Kada su u pitanju psihički problemi, to još može i da se koriguje davanjem druge linije lekova, ali se pacijenti koji anksiolitike uzimaju zbog hipertenzije najčešće „drže“ onoga što im je preporučio internista i to je teško promeniti.

U ovom trenutku se ne zna za koliko je smanjen broj pacijenata na anksioliticima, koje je do pooštravanja propisivanja ove grupe lekova o trošku osiguranja podizalo 1,3 miliona osiguranika godišnje. A ne zna se, pouzdano, ni koliko je ograničavanje izdavanja ovih lekova eventualno uticalo na porast nasilja.

- Prosečna potrošnja ove grupe lekova smanjena je mesečno za 34,63 odsto - rečeno je „Novostima“ u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja. - Pre nego što su pooštreni propisi, bilo je situacija kao, recimo, u martu 2011. godine, kada je za mesec dana izdato čak 1.051.724 pakovanja anksiolitika, a od 13. oktobra prošle godine, od kada se u praksi primenjuju nova pravila, najveća mesečna potrošnja bila je u decembru, kada je izdato 652.120 kutija.

Dr Nevenka Dimitrijević, izabrani lekar u Domu zdravlja „Voždovac“, kaže da se na početku primene novih pravila činilo da je potrošnja sedativa opala više nego što jeste:

- Sve više je pacijenata kojima psihijatri propisuju anksiolitike, pre svega, kao dodatak kardiološkoj terapiji. Pacijenti još radije prihvataju da im se napiše privatni recept, pa da lek sami plate, nego da idu kod psihijatra. Primetno je da su mnogi čak i sami počeli „da štede“, pa više ne posežu za tabletom čim se malo iznerviraju.

Izvor: NOVOSTI 24.07.2012.god.

Povezane vesti:
» Odobreno poskupljenje lekova
» Lekova ima samo na pijaci

Arhiva vesti...»Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi