Zdravstvo

Vesti :: Transplatacije: Treba duplo više donora

donori organaSrbija mora da ispuni mnoge uslove da bi ušla u organizaciju Eurotransplant, koji pomaže pri transplantacijama organa. Uzimaćemo organe ako ih budemo i davali drugima

SRBIJA je dobila podršku za što skorije učlanjenje u Eurotransplant, ali treba da uradi još mnogo da bi postala članica ove neprofitne organizacije koja pomaže programima transplantacije.

Broj donora organa sa sadašnjih 5,6 na milion stanovnika mora da se poveća na 10, da strukturalno ojača timove za uzimanje i presađivanje organa, da obezbedi 24-časovna dežurstva u Nacionalnom centru za transplantaciju i da ima akreditovanu laboratoriju za tipizaciju tkiva. Ovo poslednje je najmanje ”sporno”, jer već imamo akreditovanu laboratoriju u Novom Sadu, a u završnoj fazi je i ona pri Institutu za transfuziju krvi Srbije.

Profesor dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da za godinu dana, bez ikakvih posebnih napora, možemo da ispunimo sve uslove za ulazak u Eurotransplant. To, članstvo, međutim, ne može automatski da reši sve probleme sa presađivanjem organa, koje u Srbiji trenutno čeka oko 2.000 ljudi.

- Ulazak u Eurotransplant ne znači momentalno i veći broj transplantacija, ali podrazumeva bolje korišćenje organa - kaže, za ”Novosti”, pukovnik profesor dr Zoran Kovačević, načelnik Nefrološke klinike VMA.

- Jer, ako imamo bubreg za koji u Srbiji nemamo adekvatnog primaoca, on se traži u zemljama Eurotransplanta i tamo šalje. Isto važi i u obrnutom slučaju. Ali, ako ne budemo imali više donora, neće biti ni više transplantacija nego sada. Jednostavno, ne možemo stalno da uzimamo organe, a da ih ne dajemo.

PROŠLE GODINE ORGANE DALO 28 DONORA

LANE je, prema podacima Uprave za biomedicinu, bilo 28 donora organa u stanju moždane smrti. Urađeno je 47 transplantacija bubrega i sedam jetre. Ti zahvati su finansirani iz kase zdravstvenog osiguranja. Sanja Mirosavljević, portparol RFZO, kaže da je prošle godine za prvih 11 meseci centrima za transplantaciju prebačeno ukupno 67,6 miliona dinara i to - 21,3 miliona za transplantaciju bubrega, 18,2 za presađivanje jetre i 28,1 za transplantaciju kostne srži. Istovremeno je za troškove eksplantacije organa dato još 13,6 miliona dinara.

Profesor Đukić kaže da organi uglavnom ostaju u zemlji u kojoj su donirani, jer se ne radi o razmeni organa, koja je na štetu manjih zemalja.

- U program je zasad uključeno sedam donorskih bolnica: klinički centri Srbije, Vojvodine, Kragujevac i Niš, Vma i KBC Zemun - kaže, za ”Novosti”, dr Danica Mihailović, direktor Uprave za biomedicinu.

Ona kaže da su sve bolnice koje imaju jedinice intenzivne nege dobile obavezu da imenuju koordinatora i da krenu sa dijagnostikovanjem i utvrđivanjem moždane smrti sa ciljem da i one uđu u donorsku mrežu.

U Srbiji je poslednjih godina povećan i broj donora, i broj urađenih transplantacija, a donorske kartice uzelo je do sada oko 70.000 ljudi. Ipak, na organe se čeka godinama.

Najviše kandidata je za transplantaciju rožnjače - oko 900, i bubrega - oko 700 pacijenata, iako u Udruženju dijaliziranih tvrde da ih ”u praksi” zapravo ima 1.600. U redu za jetru je oko 65 pacijenata.

Izvor: NOVOSTI 30. 01. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi