Zdravstvo

Vesti :: U Srbiji svake godine 500 novoobolelih od melanoma

xxxDok je u svetu sve veći broj zemalja koje kod svojih gradjana jačaju svest o štetnosti izlaganja UV zracima u solarijumu, a maloletnicima čak i zakonom onemogućavaju ovakav način sunčanja, u Srbiji se o tome još uvek ne razmišlja iako se svake godine registruje oko 500 novoobolelih od melanoma, jednog od najozbiljnijih tumora kože.

Dolaskom sunčanih dana i letnjih temperatura sve je više devojaka koje posećuje salone kako bi u solarijumima dobile preplanuo ten, iako stručnjaci godinama već upozoravaju da prekomerno izlaganje UV zracima može imati ozbiljne štetne efekte, a neretko izazvati i neki od oblika raka kože.


Dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije upozorila je da svako prekomerno izlaganje tom zračenju, bilo u solarijumu ili na suncu ima ražličite štetne efekte, poput starenja kože, promene njene boje, smežuranosti...
Ona je kazala da preporuke Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ukazuju na to da bi osobe mlađe od 18 godina koje imaju više mladeža po telu i svetlu put trebalo da izbegavaju odlazak u solarijume.

Govoreći o rizicima pojave melanoma, Jovanović je naglasila da to u velikoj meri može biti uzrokovano prekomernim izlaganjem UV zracima i dodala da se

Primer Australije
U Australiji je od 2006. do 2009. godine došlo do smanjenja broja solarijuma za 32 odsto, a to je bila posledica kampanje za podizanje svesti kod građana kako bi smanjili broj novih slučajeva karcinoma kože, a samim tim i mortaliteta izazvanog UV zračenjem, ali i redukovanja troškove unutar svog zdravstvenog sistema.

oboljenje može javiti već tokom 20-tih ili 30-tih godina života.


''U poslednje vreme ima sve više osoba sa tim problemom, što pokazuje i podatak da se godišnje u Srbiji registruje 500 novoobolelih od melanoma, a da se ostale vrste raka kože dijagnostikuju kod nekoliko hiljada osoba'', ukazala je Jovanović.


Zaključci norveško-švedske studija iz januara ove godine, koja je rađena više od decenije, pokazala je da se rizik od pojave melanoma značajno povećava ukoliko su žene UV zracima bile izložene u prve tri dekade svoga života.

 

Dermatolog Beogradskog kliničko-bolničkog centra Dušan Vešović kazao je Tanjugu da se pod dejstvom UV zraka, stvaraju štetni činioci, kao što su slobodni radikali, koji dovode do malignih tranformacija u ćelijama i starenja kože.
Ultravioletno zračenje izaziva termičke i netermičke efekte, naveo je dr Vešović, dodavši da termičke efekte "posetilac" salona oseća kao zagrevanje kada se nalazi u solarijumu ili duže vreme boravi na suncu, dok su netermički efekti oni za koje čovek ne zna da postoje.


Ultravioletno zračenje može štetno delovati na pojedina tkiva, odnosno organe, ali i na celokupni organizam čoveka, dok su oči i koža posebno osetljivi jer su i najizloženiji UV zračenju, bilo na suncu ili u solarijumu.


''Dokazano je da usled dugotrajne izloženosti UV zračenju dolazi do pojave katarakte, tj. zamućenja očnog sočiva, koje se inače najčešće javlja u starijem životnom dobu", kazao je Vešović.

edna od karakteristika UV zračenje jeste mogućnost akumulacije efekta, naveo je sagovornik Tanjuga dodavši da što ranije u životu počnemo da se izlažemo UV zračenju, postoji veća verovatnoća da dođe do razvoja tumora u srednjem ili kasnijem životnom dobu.


"Postoje studije koje su dokazale da su osobe koje su u ranoj mladosti pa sve do 35 godine bile dugotrajno izložene UV zračenju imale 75 odsto veći rizik da obole od nekog malignog oboljenja kože", kazao je Vešović.


Govoreći o mogućnosti zakonske zabrane maloletnicima da posećuju solarijum, koja je već uvedena u velikom broju zemalja, Vešović je ocenio da bi to bila izuzetno dobra preventivna mera, kojom bi se sprečio razvoj nekog od navedenih oboljenja u srednjoj životnoj dobi.

Prema rečima stručnjaka, jedan od malobrojnih pozitivnih efekata izlaganja UV zracima je stvaranje aktivnog oblika vitamina D, koji je neophodan za normalnu izgradnju koštanog sistema.

 


Potrebna tehnička kontrola solarijuma

Stručnjaci ukazuju i da je neophodno da se sprovodi tehnička kontrola solarijuma, kao i da osobe koje rade u salonima budu obučene za rukovanje i pravilno korišćenje te opreme.


Prema rečima republičke sanitarne inspektorke Gordane Grgur, inspekcija redovno kontroliše objekte u kojima se pružaju higijenske usluge lica i tela kao i solarijume.


''Redovno kontrolišemo sanitarne i higijenske uslove prostorija, pribora i opreme koji se upotrebljavaju i neposredno dolaze u dodir sa kožom'', rekla je Grgur.


Posle svake upotrebe solarijuma, treba izvršiti dezinfekciju sredstvima koja preporučuje proizvođač solarijuma, rekla je ona, i dodala da, takodje, treba kontrolisati i lampe koje emituju UV zračenje jer svaka ima određeni rok trajanja te ih treba menjati.


''Zaposlena lica u salonima imaju obavezu da na svakih šest meseci izvrše zdravstvene preglede na kliconoštvo, kao i obavezu da nose odgovarajuću radnu odeću'', zaključila je Grgur.

Izvor:BLIC 25.04.2010.

Arhiva...»

 

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi