Zdravstvo

Vesti :: UZBUNA U BEOGRADU Sumnjali da pacijent koji je došao iz Libije ima ebolu

ifektivna klinikaNa Infektivnoj klinici je primljen prvi pacijent pod sumnjom da ima simptome zarazne bolesti..

Ipak posle ozbilnih i dugotrajnih analiza pokazalo se da hospitalizovani pacijent nema ebolu već boluje od upale pluća.

- Pacijenta je kod nas uputio lekar iz unutrašnjosti kome se čovek obratio zbog temperature koju ima par dana. Sumnju je podgrejalo to što je nedavno boravio u Libiji. Pratimo zdravstveno stanje, ali njegova klinička slika ne govori u prilog tome da je zaražen ebolom - kaže dr Delić.

Ebola napada sitne krvne sudove u organizmu i pored visoke temperature, prate je opšta slabost, bol u glavi i mišićima, a vrlo brzo dolazi i do krvarenja kako unutrašnjeg, tako i spoljašnjeg. Infektivna klinika ima posebno odeljenje izolacije, gde se smeštaju pacijenti oboleli od zaraznih bolesti. Ako bi se sumnjalo da pacijent zaista ima zaraznu infektivnu bolest, celo odeljenje bi istog trenutka bilo zatvoreno, odnosno izolovano.
 

Oprez na aerodromu
Mere predostrožnosti od širenja ebole preduzimaju se i na aerodromu “Nikola Tesla”. Putnicima se uručuju Zdravstvena uputstva, a ako putnik ima simptome, smešta se u izolovanu prostoriju odmah pored piste, o tome se obaveštava Hitna pomoć i prevozi se na Infektivnu kliniku. Aktuelna epidemija najveća je dosad, a zahvatila je Liberiju, Gvineju, Sijera Leone i Nigeriju. Do sada su obolele 1.323 osobe, a 729 ih je umrlo. Virus se među ljudima prenosi kontaktom sa krvlju i drugim telesnim tečnostima.

 

Sve osoblje koje bi se zateklo na odeljenju moralo bi da ostane u karantinu sve dok traje period inkubacije, oko 21 dan. Svako ko bi naknadno ušao takođe bi morao da bude zadržan. Na to su lekari i ostalo medicinsko osoblje odmah upozoreni io svesnio su opasnosti situacije.

- Kada je stigao ovaj pacijent, došao sam da ga pregledam, a nekoliko mojih kolega lekara se ponudilo da to učini umesto mene, što govori o požrtvovanosti osoblja Čak se i nekoliko sestara koje nisu raduile taj dan ponudilo da dođu na posao i ostanu koliko god je potrebno - govori dr Delić.

Zaštitna oprema za lekare i medicinske sestre postoji, tu su odela, maske, rukavice, ali daleko je od one koja bi bila potrebna ako bi ovde bio pacijent oboleo od ebole.

- Na odeljenju bi bila potrebna soba sa negativnim pritiskom, jer bi se tako sprečilo eventualno širenje bolesti - naglašava dr Delić.

Izvor:BLIC 06. 08. 2014.

Arhiva vesti...

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi