Zdravstvo

Vesti :: Zrači nas ko stigne

licenceIzdata 131 licenca za uređaje sa opasnim dejstvom, ali mnogi i dalje rade bez dozvole. Mnogi zahtevi za licencu odbijeni jer su stizale samo prijave, bez potrebne dokumentacije

KOLIKO rendgena, skenera, magnetnih rezonanci i sličnih uređaja postoji u Srbiji niko ne zna precizno, ali za poslednje dve godine izdate su samo 173 licence za njihovo korišćenje. Iako je rok za licenciranje istekao još maja prošle godine, mnogi uređaji, posebno u malim klinikama i zubarskim ordinacijama, ostali su u ”sivoj zoni”.

U Agenciji za zaštitu od jonizujućeg zračenja (SRPNA) kažu da je interesovanje tokom 2012. godine, kada je isticao rok, bilo nekoliko puta veće nego godinu ranije.

- Tokom cele 2011. godine izdali smo 42 licence za uređaje koji emituju jonizujuće zračenje, a prošle godine čak 131 - objašnjava, za ”Novosti”, dr Jasminka Joksić iz SRPNA. - Veliki je broj i onih koji su u proceduri ili su odbijeni. Upravo ovog meseca odbili smo veliki broj zahteva, jer su se ustanove samo prijavljivale, a nisu podnele ništa od dokumentacije.

Naša sagovornica objašnjava da jednu licencu ustanova dobija za jedan tip zračenja. Tako, recimo, Klinički centar Srbije ima oko 70 aparata koji zrače, a potrebne su im samo četiri licence, jer toliko tipova uređaja ima.

Zato je mnogo više uređaja koji su dobili ”zeleno svetlo” nego što je izdato licenci - 326 dozvola za uređaje prošle godine i 89 tokom 2011. godine. A od 131 licence, najviše je izdato u medicini - 71, a ostale su dobili trgovci ovim uređajima, servisi koji ih održavaju, ali i institucije koje u naučne svrhe koriste radioaktivne izvore.

Prijave za izdavanje licenci, kaže Joksićeva, i dalje stižu, kako za nove uređaje i institucije, tako i za one koji još nisu podneli zahteve. U izradi je i nacionalni registar izvora jonizujućeg zračenja u kome bi trebalo da se nađu svi uređaji i institucije koje imaju radioaktivne izvore.

MILIONSKE KAZNE I ZABRANE

UKOLIKO inspekcija Ministarstva energetike, rudarstva i zaštite životne sredine utvrdi da neko ima uređaj koji zrači, a nema licencu, vlasnika čeka zabrana rada do dobijanja licence i kazna od 1,5 do tri miliona dinara za instituciju i od 100.000 do 200.000 za odgovornu osobu.

- Inspekcija ima svoj plan kontrola, ali reaguje i po prijavama. Tokom 2012. godine u nekoliko slučaja otkrili smo nepravilnosti i zabranili rad - kaže, za ”Novosti”, Slaviša Simić, šef odseka za zaštitu od zračenja.

Izvor: NOVOSTI 29. 01. 2013.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi