Zdravstvo

Vesti :: Protiv kog gripa se vakcinišemo ove sezone

protiv gripaInstitut za javno zdravlje Srbije je napravio plan raspodele za 297.157 doza vakcine protiv gripa za sezonu 2012/2013 godine i vakcinacija može da počne, saopšteno je iz Ministarstva zadravlja.

Nakon distribucije koju je sproveo Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak”, vakcinacija protiv gripa "može da otpočne na svim nadležnim vakcinalnim punktovima".

Ova vakcina, pored tipa AH1N1 virusa gripa, sadrži i tipove AH3N2 i B virusa gripa, navodi se u saopštenju i dodaje da vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja inaktivisana, split vakcina, proizvođača "Sanofi Pastera". Ministarstvo zdravlje pozvalo je građane, a posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu pre svega očuvanja sopstvenog zdravlja, a indirektno i članova svojih porodica i kolektiva.

Vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema i metaboličkim poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom...

Pored navedenih vakcinacijom je potrebno obuhvatiti osobe "smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost".

Preporučuje se i primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod osoba zaposlenih u javnim službama koje su u riziku, dodaje se u saopštenju.

Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa AH1N1 sezonska trovalentna vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Vreme za sticanje imuniteta je dve do tri sedmice nakon davanja vakcine, a s obzirom na različitu efikasnost vakcine prema uzrasnim kategorijama potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Izvor: MONDO 22. 11. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi