Zdravstvo

Vesti :: KONAČNO U SRBIJI Aparat otkriva preti li vam rak

xxxKonačno će i žene u Srbiji moći da se testiraju na Institutu za onkologiju na novom aparatu za otkrivanje gena koji nose opasnost od oboljenja od raka jajnika i raka dojki.

Od raka dojki godišnje u Srbiji oboli 4.600 žena, a umre ih čak 1.600. Rak jajnika nije toliko čest, ali jeste najsmrtonosniji ginekološki kancer i od njega godišnje umre oko 500 žena. Analizom gena i otkrivanjem BRCA1 i BRCA2 gena ove teške bolesti mogu biti sprečene. Ova metoda je dospela u žižu javnosti kada je poznata glumica Andželina Žoli uradila test na sličnom aparatu, koji joj je dao preciznu analizi krvi (vidi okvir).
  - Ali, važno je napomenuti da ovo nije skrining program za celu populaciju. To su posebni genetski testovi koji se odnose na strogo odabrani deo populacije koji ima predispoziciju da oboli od nekog od naslednih kancera i neće moći svako ko poželi da se testira. Godišnje će moći da se testira oko 400 žena kojima je neko u porodici imao ovaj rak - objašnjava dr Mirjana Branković Magić, načelnik Odeljenja za eksperimentalnu onkologiju.

Iako još ne postoji dogovor sa RFZO, u Institutu očekuju da će vrlo brzo ostvariti saradnju sa tom institucijom kako bi što veći broj žena mogao da se testira o trošku države. Dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju, naveo je da je doniranje ovog aparata veliki dan za srpsku medicinu, a da je za njega možda čak i događaj veka.
 

Donacija princeze Katarine
Takozvani sekvenator za testiranje gena raka Institutu za onkologiju uručila je juče Fondacija NJKV princeze Katarine Karađorđević. Aparat je vredan 135.000 dolara, a novac za kupovinu prikupljen je zahvaljujući Humanitarnoj organizaciji „Lajflajn Njujork“, koja je pod pokroviteljstvom princeze Katarine, ali i kroz saradnju sa Fondacijom „Hemofarm“ i „Astra Zenekom“. Fondacija je obezbedila i edukaciju dva lekara u Nemačkoj za rad na aparatu, a istakla je da će se potruditi da obezbedi što više materijala za preglede.

- Radi se o genetskoj analizi koja će omogućiti da se nosioci gena za rak dojke često kontrolišu pa da im se bolest dijagnostikuje u početku i izleči stopostotno - kaže dr Džodić.

On napominje da postoji i druga opcija.

- Žene za koje se ispostavi da su nosioci ovog gena mogu da se opredele i za preventivnu hirurgiju, odnosno za odstranjivanje jajnika ili dojki kako bi maksimalno smanjile rizik od nastanka raka. Naravno, ta operacija se preporučuje ženama koje su već rađale, a ako na tome insistiraju i one koje još nisu rađale, predlažemo im da zamrznu jajne ćelije - kaže dr Džodić i dodaje da se ovim aparatom mogu testirati i pojedini geni vezani za nasledni rak štitaste žlezde.

Negativni rezultati testiranja gena ne isključuju mogućnost obolevanja od zloćudne bolesti, kao ni što pozitivni rezultati nisu 100 odsto potvrda da će ispitanik na kraju oboleti od raka dojke. Za testiranje je dovoljno samo vađenje krvi.

- Voleli bismo da možemo odmah da počnemo sa testiranjima. Počinjemo najkasnije za šest meseci. Jer, aparat je kupljen, ali materijali za testiranje su skupi - kaže dr Branković Magić.

Andželina Žoli testirala gene

Interesovanje za testiranje na mutirani BRCA1 i BRCA2 gen i načini preventive postali su preko noći svetska tema broj jedan zbog Andželine Žoli (39). Samo dve godine nakon što je odstranila dojke, holivudska glumica Andželina Žoli je pre dva meseca izvela sličnu operaciju na jajnicima i jajovodima.
- Jednostavnom proverom na aparatu saznala sam da nosim mutirani BRCA1 gen, zbog kojeg sam imala 87 odsto šansi da obolim od raka dojki i 50 odsto šansi da obolim od raka jajnika. Od raka su mi umrle majka, baka i tetka, pa nisam želela da rizikujem i da moja deca odrastu bez majke - izjavila je tada Žolijeva.
Andželina je o svojoj odluci govorila javno kako bi njeno iskustvo pomoglo drugim ženama da se edukuju i urade nešto za svoje zdravlje. Lekari su joj predložili da se podvrgne preventivnoj operaciji 10 godina pre nego što su detektovani prvi znaci raka kod obolelih članica porodice. Njenoj majci je rak jajnika dijagnostifikovan sa 49 godina.

Izvor: BLIC 29. 05. 2015.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi