Zdravstvo

Vesti :: Lečenje u 57 mesta sveta

Lečenje u 57 mesta svetaPacijenti iz Srbije imaju mogućnost besplatnog lečenja u mnogim stranim centrima. Lečenje 223 osobe koštalo 322 miliona dinara tokom prošle godine

PACIJENTI iz Srbije upućuju se na dijagnostiku i lečenje u 57 centara u inostranstvu. Ali, samo kada za njih ovde nema leka, a lekarske komisije i konzilijumi procene da su veliki izgledi da se bolest u inostranstvu izleči. Tako je lane, prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u strane klinike upućeno 223 obolelih, čije lečenje je koštalo 322.142.510 dinara.

O trošku osiguranja pacijenti se upućuju u inostrane centre na kardiološke i kardiohirurške procedure, na hematoonkologiju, nefrologiju i urologiju, neurologiju i neurohirurgiju, oftalmologiju, hepatologiju i pulmologiju.

- Samo u Ženevu je na operaciju najkompleksnijih urođenih srčanih mana od novembra prošle godine do sada upućeno 75 pacijenata - kaže za "Novosti" profesor dr Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO. - Kad god je to moguće, dovedemo ovde eksperte iz sveta, jer se tako obezbeđuje lečenje za više pacijenata, i obuka naših lekara, a troškovi su manji nego kada pacijente šaljemo u svet. Tako su lekari iz inostranstva ovde pretprošle godine operisali 14 pacijenata.

Predlog za lečenje u inostranstvu, kada se ovde iscrpe sve mogućnosti, daje referentna ustanova, a konačnu odluku donosi posebna lekarska komisija. Prošle godine je podneto ukupno 337 zahteva za lečenje u inostranstvu, od kojih su 223 odobrena, 63 odbijena, za 14 procedura je još u toku, a ostali su poništeni ili povučeni.

Najviše pacijenata upućeno je u Italiju na hematologiju i onkološku hematologiju. Tamo se ide na transplantaciju jetre, koju RFZO plaća 126.000 evra i presađivanje kostne srži koje košta oko 150.000, mada za ovaj zahvat račun može da dostigne i 300.000.

Lane je na gama nož u Tursku upućeno 75 osiguranika, a na još savremeniji sajber nož - dva. Troškovi lečenja sajber nožem su oko 7.000 evra po pacijentu.

- Na oftalmološke procedure, uglavnom zbog malignog tumora oka, naši osiguranici su prošle godine išli u Švajcarsku, Belgiju, Češku - objašnjava profesor Vuksanović. - Odobravano je i lečenje na dečjoj kardiohirurgiji u Velikoj Britaniji.

ZBOG SKALPELA STIGLI I DO KANADE
O TROŠKU obaveznog zdravstvenog osiguranja na lečenje u inostranstvo 2009. godine upućena su 202 osiguranika: 88 na neurohirurgiju, 53 na onkologiju i hematologiju, 18 na oftalmologiju, 15 na gastroenterologiju... Godinu kasnije u strane klinike o trošku RFZO išlo je 377 osiguranika: 157 na kardiohirurgiju, uglavnom u turski "Acibadem", 117 na neurohirurgiju, 69 da onkološku hematologiju, 11 na oftalmologiju... Na lečenje u Tursku su te godine upućena 242 pacijenta, u Italiju 84, Mađarsku devet, Švajcarsku sedam, a o trošku RFZO išlo se na lečenje i u Belgiju, Češku, Francusku, Hrvatsku, Nemačku, Veliku Britaniju, Austriju i Kanadu.

Izvor: NOVOSTI 08.05.2012.god.

Povezane vesti:

» Fond plaća tretman tumora u Turskoj
» Bubrežni bolesnici u inostranstvu o trošku države

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi