Zdravstvo

Vesti :: Nađen lek za rak

cancerNaučnici iz Pensilvanije izdvojili ćelije iz tela pacijenata, veštački ih ojačali i vratili u organizam bolesnika, gde su nepogrešivo pronalazile i uništavale kancerogene ćelije

Fantastično", „Uzbudljivo", „Veoma značajno"... Američka stručna javnost oduševljeno je dočekala otkriće naučnika sa Univerziteta u Pensilvaniji koristeći reči koje se retko mogu čuti u medicini. Ovo otkriće, kako navodi ugledni Glas Amerike, predstavlja revoluciju u borbi protiv raka i donosi nadu milionima obolelih širom planete.

Stručnjaci iz Pensilvanije otkrili su potpuno novu tehnologiju u borbi protiv raka, veštački ojačanje ćelije koje love kancerogene ćelije u telu i uništavaju ih, a na ovaj način, kako je saopšteno, već su izlečena dva pacijenta u poodmaklom stadijumu, dok se trećem kancer povlači.
Ogroman napredak

Ovo je već drugo epohalno medicinsko otkriće u samo dva dana, s obzirom na to da je prekjuče sa prestižnog Instituta za tehniku u Masačusetsu obelodanjeno da je otkriven lek koji uspešno ubija čak 15 sojeva virusa, među kojima su grip, herpes, HIV, boginje, besnilo... Najavljeno je da će se ovaj lek za nekoliko godina, posle serije testova, naći u opštoj upotrebi, a vest je opisana kao najvažnija u medicini u poslednjih 100 godina, otkako je otkriven penicilin.

Glas Amerike" navodi da su lekari pre dve večeri širom zemlje u horu iskazivali neskriveno oduševljenje najavom da bi rak mogao da izgubi bitku.

- Šta to znači za sve koji se danas bore sa rakom? Ovo se već naziva najvažnijim napretkom u istraživanju raka u više decenija - navodi Glas Amerike.

Nova tehnologija je isprobana na tri pacijenta obolela od leukemije u poodmakloj fazi.

- Eksperimentima smo stvorili armiju serijskih ubica malignih ćelija. Evo kako je to postignuto: svakom pacijentu je uzeta krv i iz nje su uklonjene T ćelije koje organizam koristi za borbu protiv bolesti. Zatim su naučnici u te ćelije ubacili modifikovanu, bezopasnu verziju HIV virusa, a potom su milioni tih genetski izmenjenih ćelija vraćeni u telo pacijenta. Ideja je da se krvne ćelije samog pacijenta upotrebe za ubijanje kancerogenih. One su ih napale i ne samo da su uništile postojeći kancer, nego i novi čim se pojavio - objasnili su naučnici iz Pensilvanije.
Pobedićemo bolest!

Len Lihtenfeld iz Američkog udruženja za borbu protiv raka rekao je da se ova studija razrađuje decenijama.

- Ovo je studija koja izaziva oduševljenje. Primenjena je na pacijentima i proizvela je zaista važne rezultate. Tokom dve nedelje pacijenti nisu osetili nikakvu promenu, ali im se onda stanje veoma pogoršalo i imali su simptome ekstremno teškog gripa. To je bio znak da terapija deluje. Godinu dana posle tretmana dva pacijenta i dalje nemaju rak, a stanje trećeg se poboljšava - navodi Lihtenfeld, i dodaje da je sada cilj da se utvrdi koliko traje remisija.

- Znamo da ove prerađene ćelije mogu neko vreme da pomažu, ali mogu da budu i štetne, tako da stvarno moramo više da saznamo pre nego što budemo mogli da kažemo da ovo može generalno da se koristi kod pacijenata sa rakom, pre svega s leukemijom.

Izvor: Press 12.08.2011.

Arhiva vesti...

 

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi