Zdravstvo

Vesti :: Podizanje svesti o doniranju organa

doniranje organaMinistarstvo zdravlja u oktobru, mesecu donatora organa, pokrenulo akciju potpisivanja donorskih kartica. Više od 70 odsto građana spremno da prihvati organ, ali tek 20 odsto bi dalo organ za transplantaciju.

Statistika pokazuje da bi više od 70 odsto građana Srbije bilo spremno da prihvati donirani organ, dok bi tek 20 odsto njih dalo organ za transplantaciju.

Povodom Evropskog dana donacije organa, u najvećem tržnom centru u Beogradu, organizovana je akcija potpisivanja donorskih kartica.

Iako je bila gužva, malo je bilo onih koji su hteli da saznaju više o darivanju organa. Za nekoliko sati potpisano je 40 kartica.

Prisutni građani, koji su pokazali interesovanje za štandove Ministarstva zdravlja, istakli su da je zaveštanje organa naša dužnost kao građana jer svakome može da se desi nesreća. Upitali su se čemu naše ostatke predavati zemlji ukoliko nekome mogu da pomognu.

Iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja poručuju da će biti još angažovaniji, da će ići od vrata do vrata, i govoriti građanima o značaju zaveštanja organa, ali i da će struka morati da se aktivira.

Ubuduće, svaka ustanova koja ima odeljenje intenzivne nege i neophodne aparate za dijagnostikovanje moždane smrti mora biti uključena u program transplantacije.

"Ono najvažnije što ćemo preduzeti u narednom periodu, to je, ne poruka, nego naredba zdravstvenom sistemu, da menadžment ustanove i zaposleni njoj počnu da rade svoj posao. Ovo je lečenje, kontinuirana i stalna delatnost. Moraju da se potrude da se za svako telo koje je moždano mrtvo obrate porodici kako bi se obezbedili organi", poručila je direktorka Uprave za biomedicinu Danica Mihailović.

Izvor: RTS 15.10.2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Ima 1 komentar
Profesor
October 18, 2013 - 04:02
Svi znamo da je trgovina organima postala najprofitabilniji međunarodni biznis. Tu nema govora o bilo kakvoj pomoći ili dobrobiti za pacijente a kamoli o humanosti već naprotiv se svi pacijenti i sva ljudska bića tretiraju kao besplatan resurs organa za trgovinu, eksperimentisanje i sticanje profita. Transplantacije su potpuno neefikasne pa bi samim tim trebalo i da su odavno prevaziđene kao metod lečenja da nisu tako profitabilne i korisne za eksperimente i karijerizam. One i nisu izlečenje već prevara kojom se kobajagi produžava život na račun drugog ljudskog bića i ljudskog postojanja uopšte, kao i na račun morala i kvaliteta života. Nemoralno je propagirati kanibalistički biznis i predstavljati ga kao potrebu i humanost. Vaša biznis logika je sledeća : što više makar potencijalnih bolesnih primalaca to više davalaca mrtvaca. Što više bolesti i smrti to više eksploatacije i profita za vas. Vi sistemski promovišete i podstičete bolest i smrt. I tu industriju i eksploataciju smrti nazivate humanošču?

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi