Zdravstvo

Vesti :: Regulisano osiguranje za trudnice

osiguranje za trudniceZdravstvena zaštita u naredna tri meseca, biće omogućena trudnicama kojima poslodavci nisu uplaćivali doprinose, potvrđeno je RTS-u. Inicijativa stupa na snagu sledeće nedelje

Lanac neplaćenih doprinosa najčešće puca na najslabijim karikama-trudnicama i deci, jer oni uglavnom ispaštaju zbog neodgovornosti poslodavaca.

Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj" kaže da im se skoro svakodnevno javljaju što trudnice, što porodilje koje ostaju bez svoje nadokanade za vreme trudničkog-porodiljskog bolovanja.

"Zapravo je jako veliki problem ne uplaćivanje doprinosa za njihovo zdravstveno osiguranje- gde su one primorane da plaćaju same iz svog džepa-sve preglede, uključujući i porođaj", kaže Soćaninova.

Kako bi se prevazišao problem, državne institucije pronašle su rešenje.

"Upravni odbor Reupubličkog fonda za zdravstveno osiguranje je na svojoj sednici 28 septembra usvojio pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o korišćenju zdravstvene knjižice-kojim je omogućena zdravstvena zaštita deci do 18 godina i trudnicama na period od tri meseca", kaže Sanja Mirosavljević iz RFZO-a.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović kaže da se Ministarstvo zdravlja zbog teškoća u finansiranju zrdarstvenog sistema opredelili pre mesec dana da donesu poseban akt, koji će početi da se primenjuje od sledeće sedmice.

Ne zna se koliko je trudnica u Srbiji bez zdravstvenog osiguranja. Prema poslednjim podacima Poreske uprave, čak 55 hiljada firmi ne plaća doprinose za svoje zaposlene.

izvor:RTS 03. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi