Zdravstvo

Vesti :: Ukoliko Galenika stane, lekovi skuplji i do tri puta?

skuplji lekoviSindikati zaposlenih u farmaceutskoj kompaniji "Galenika" zatražili su juče od Vlade Srbije da pronađe rešenje da ta fabrika obnovi punu proizvodnju, kao i da joj se vrate dugovanja, a za danas je najavljen i štrajk upozorenja.

Sa konferencije za novinare u Beogradu sindikati su od Vlade zatražili hitnu nabavku sirovina za punu uposlenost "Galenikinih" pogona, naplatu potraživanja za isporučene lekove, smenu sadašnjeg vršioca dužnosti i izbor novog generalnog direktora, kao i poštovanje kolektivnog ugovora.

Predstavnici sindikata "Nezavisnost" i "Samostalnog sindikata" u toj fabrici najavili su da će, ukoliko današnji jednočasovni štrajk upozorenja ne urodi plodom, odlučiti o daljim koracima, a možda i radikalizovati protest.

Današnji štrajk upozorenja počeće u podne obustavom rada na sat vremena u pogonima u Novoj Varoši i u beogradskim pogonima u Zemunu i Dorćolu.

"Ukoliko 'Galenika' prestane sa radom lekovi će biti dostupni samo određenoj povlašćenoj kategoriji stanovništva", kazao je predsednik Sindikata "Nezavisnost" Zoran Pantelić i podsetio da su "Galenikini" lekovi tri puta jeftiniji od uvoznih medikamenata iste kategorije.

On je istakao da su se predstavnici sindikata vladi obraćali u više navrata, ali da je interesovanje pokazalo jedino Ministarstvo zdravlja.

"Ne znam koja fabrika lekova bi mogla da radi u postojećim uslovima i uz dugovanja od 100 miliona evra", kazao je Pantelić i pozvao državu da se domaćinski odnosi prema svom vlasništvu.

On je izrazio zabrinutost da se u "Galenici" ne ponovi scenario iz nekih drugih fabrika, čija je vrednost spuštena na samo jedan dinar i dovedene su do stečaja, i poručio da sindikati neće to dozvoliti.

Predsednica Samostalnog sindikata Tamara Lalić ocenila je da privatizacija bilo kog dela kapitala "Galenike" nije rešenje i da država treba da ostane njen vlasnik u interesu građana, koji iz te fabrike dobijaju jeftine i kvalitetne lekove.

"Galenika" ima oko 2.500 zaposlenih i u svom asortimanu ukupno 267 proizvoda.

Izvor: RTV 18. 10. 2012.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi