Zdravstvo

Vesti :: Zbog isteka roka kućne apoteke pune otrova

istekkli rokoviIako je planirano pre dve i po godine, još se ne prikupljaju lekovi kojima je prošao rok trajanja. Samo 34 apoteke postavile kontejnere, ne zna se ko će snositi troškove

PUNE dve i po godine pompezno najavljivana nova pravila o upravljanju medicinskim otpadom, kojima su još u novembru 2010, svih 980 državnih i oko 1.500 privatnih apoteka, obavezane da prikupljaju lekove sa isteklim rokom trajanja, još su samo spisak lepih želja. Svega 34 državne apoteke prikupljaju neupotrebljive zalihe iz kućnih apoteka, a ostale još čekaju rešenja tehničkih pitanja, među kojima je najvažnije ko će da plaća troškove odvoženja i uništavanja medicinskog otpada (2,5 do 10 evra po kilogramu).

To treba da se definiše izmenama Zakona o upravljanju otpadom. A zalihe opasnog otpada se gomilaju i završavaju tamo gde nikako ne bi smele - u običnim kontejnerima iz kojih neko može da ih izvuče i ugrozi svoje zdravlje.

- Apoteke koje nisu postavile kontejner za prikupljanje lekova sa isteklim rokom moraće u što kraćem roku da usklade svoje poslovanje sa zakonom - kaže Radmila Šerović, samostalni savetnik pri Ministarstvu energetike.

Farmaceuti se žale da su pravila o upravljanju otpadom, mahom prepisana od zemalja EU, u našim uslovima, i besparici, teško primenljiva. „Apoteka Kragujevac“ jedna je od retkih koja je počela da prikuplja stare lekove.

Izvor: NOVOSTI 27. 06. 2013.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi