Zdravstvo

Vesti :: Ustav koči lečenje dece

koči ustavDok naši lekari ne počnu da rade presađivanje srca odraslim pacijentima, država ne može da šalje decu na transplantaciju u inostranstvo, jer bi se to kosilo sa odredbama Ustava

Država neće slati decu na transplantaciju srca u inostranstvo bar dok naši lekari ne počnu da rade transplantacije srca odraslim pacijentima. Svako drugo rešenje, kako su na okruglom stolu u RFZO, obrazložili ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i Momčilo Babić, direktor RFZO, kosilo bi se sa Ustavom Srbije. Ako bi se promenio Pravilnik o lečenju u inostranstvu i deci do 18 godina omogućila transplantacija srca u stranim klinikama o trošku osiguranja, što je do pre nekoliko dana najavljivano i iz samog Ministarstva zdravlja, prema novom tumačenju, diskriminisali bi se stariji građani.

- Onog momenta kada transplantacija srca počne da se radi u Srbiji odraslima, postojaće osnov da se deca o trošku države šalju na lečenje u inostranstvo, budući da je transplantacija kod dece složenija - rekla je ministarka.

Direktor UC Zlatibor Lončar, međutim, smatra da ne treba čekati izmene zakona već rešavati najurgentnije slučajeve.

Izvor: NOVOSTI 15. 08. 2013. god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi