Zdravstvo

Vesti :: Ministarko, može li ova država da omogući presađivanje srca teško bolesnoj deci?

presađivanje srca kod deceTeško bolesna deca kojima je potrebna transplantacija srca prepuštena sama sebi, njihovi roditelji u šoku, uplašeni i bez ideje gde da leče i kako da pomognu deci..

Nacija izbezumljena tragičnim sudbinama pokušava da prikupi novac da malog bolesnika pošalje u inostranstvo. Uz malo organizovaniju državu i zdravstvo, ova slika bi mogla da se promeni.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović trebalo bi danas da da odgovor Odboru za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije na pitanje da li je država sposobna da stane iza dece koju jedino transplantacija srca u inostranstvu može da spase. Predsednik Odbora dr Dušan Milisavljević pokrenuo je inicijativu da se promeni pravilnik o slanju dece u inostranstvo.

- U pravilniku nije predviđeno da se deca šalju u inostranstvo na transplantaciju srca, i to treba promeniti, jer nema nikakvog razloga da samo transplantacija srca nije predviđena. Osnovno ustavno pravo je pravo na lečenje i država mora da ga obezbedi. Kad je javnost pre nekoliko meseci saznala za slučaj male Tijane, koja još u Hjustonu čeka na transplantaciju srca, cela nacija je skupljala novac, a samo je država ćutala. To je nedopustivo - kaže on.

Ksenija Balaž, majka male Anite koju može da spase samo transplantacija srca i pluća u inostranstvu, kaže da je grozno što su roditelji i deca prepušteni sami sebi.

- Nemaš pomoć ni od koga, neupućen si, ne znaš kojoj bolnici da se obratiš - kaže ona. Mala Anita je 11 godina pogrešno lečena od astme, a kada je dijagnostikovana prava bolest, lekari su samo rekli da država ne finansira transplantaciju srca u inostranstvu i da roditelji sami nađu bolnicu u kojoj će se lečiti. Zahvaljujući Fejsbuku i Tviteru za slučaj male Anite saznala je jedna žena u Holandiji, napravila kontakt sa bolnicom u toj zemlji i sada je u toku borba da se prikupi novac za operaciju.

Dr Milisavljević upozorava da bi uz pomoć države svaka od transplantacija bila mnogo jeftinija.

- Troškovi slanja dece na transplantaciju srca u inostranstvo su od oko 80.000 do 200.000 evra pojedinačno, a mogli bi biti dvostruko niži ako bi se bolesno dete pripremilo u Srbiji, ako bi ovde čekalo organ. Transport dece u inostranstvo bi takođe trebalo da preuzme država - kaže dr Milisavljević, i dodaje da bi trebalo promeniti i Zakon o transplantaciji i donorstvu i promeniti princip da su donori samo oni koji se prijave, već da to bude svako osim onih koji se izjasne da ne žele da budu donori. Osim pravilnika, trebalo bi promeniti i podzakonske akte vezane za Zakon o transplantaciji.

U RFZO kažu da je ove godine budžet za slanje dece u inostranstvo 450 miliona dinara. U ovoj ustanovi kažu da je skupo slati pacijente u inostranstvo, zbog čega razmišljaju da sve više pozivaju strane stručnjake u naše bolnice kako bi radili intervencije koje naši lekari ne mogu samostalno da izvedu.

Transplantacija pluća u Beču

Direktor Urgentnog centra Zlatibor Lončar izjavio je da je postignut preliminarni dogovor o programu sa AKH bolnicom u Beču oko transplantacije pluća. “To znači da našem pacijentu naš donor da organ, a da se samo transplantacija uradi u Beču”, objasnio je Lončar.

Izvor: BLIC 16. 07. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi