Zdravstvo

Vesti :: Vantelesna oplodnja i kod privatnika

Vantelesna oplodnja kod privatnikaVantelesna oplodnja o trošku države ubrzo će ponovo moći da se obavlja i u privatnim klinikama, tender će, kako navode u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, biti objavljen u petak u Službenog glasniku

Kako je Tanjugu rekla portparol RFZO Sanja Mirosavljević, otvaranje ponuda i sklapanje ugovora očekuje se krajem meseca.

Mirosavljević je navela da će se o trošku države u privatnim zdravstvenim ustanovama omogućiti vantelesana oplodnja za 350 parova.

Odluka da se privatne klinike ponovo uključe u program doneta je jer su, prema navodima RFZO, kapaciteti u državnim ustanovama počeli da se pune i da se stvaraju liste čekanja.

Do sredine prošle godine parovi su na vantelesnu oplodnju upućivani u šest privatnih klinika, sa kojima ugovor od tada nije obnovljen jer je procenjeno da sve prijavljene parove mogu da prime državne klinike.

U državnim zdravstvenim ustanovama, kako je ranije kazao direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo KC Srbije dr Aleksandar Ljubić, na tu intervenciju čeka se do pola godine.

Parovi u Srbiji imaju pravo na dva besplatna pokušaja vantelesne oplodnje, a Grad Beograd finansira i treći.

Država je vantelesnu oplodnju počela da finansira od 2006. godine, a do sada je više od 7.000 parova upućeno na program i procenjuje se da skoro 30 odsto njih ostvari potomstvo - što je u skladu sa svetskim standardima.

Izvor: AKTER 03.08.2012.god.

Povezane vesti:
» Dodatna nada za potomstvo
» Tri pokušaja za potomstvo

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi