Zdravstvo

Vesti :: Štrajk sindikata zdravstva od srede jednom nedeljno

 zdravstvenih radnikaSva četiri reprezentativna sindikata zdravstva, koja okupljaju oko 80 odsto zaposlenih u toj oblasti, najavila su u petak da će od srede, 5. novembra, jednom nedeljno organizovati celodnevne štrajkove jer se protive smanjenju plata od 10 odsto.

"Pridržavaćemo se minimuma rada, što znači puno radno vreme i pre podne i popodne, a zbrinjavaće se samo hitni slučajevi, akutna stanja i povrede, deca, omladina i porodilje i Hitna pomoć, jer nikome život ne sme da bude ugrožen. Sve drugo što može da sačeka moraće da čeka sutradan", rekao je novinarima predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Dragan Cvetić.

Cvetić je naveo da sindikati zdravstva traže i potpisivanje posebnog kolektnivnog ugovora do kraja godine.

zdravstveno osiguranje.

"Vladin adut je da ako napravi jedan izuzetak, svi će postati izuzetak, a nije tako, jer nije isto zdravstvo i javna preduzeća i državna uprava", rekao je Cvetić.

Povodom izjave ministra finansija Dušana Vujovića da je smanjenje plata investicija u budućnost, Cvetić je istakao da štednja u zdravstvu nije investicija u budućnost, nego investicija u dalje propadanje zdravstva, osipanje lekara, povećanje nezadovoljstva, snižavanje kvaliteta lečenja i, konačno, odlazak lekara.

"Naš rad, lečenje ljudi, jeste investicija u budućnost i prosveta je investicija u budućnost. Bojim se da će nam u maju ili junu ponovo reći da ni ovo smanjenje nije bilo dovoljno i da je potrebna još jedna investicija u budućnost", rekao je Cvetić.

Predsednik Sindikata medicinskih sestara i tehničara Zoran Savić rekao je da su plate u zdravstvu smanjene sa obrazloženjem da u budžetu nema para, dok istovremeno ima dodatnih 5,5 miliona evra za političke stranke.

"Minuli rad se ne priznaje zaposlenima u zdravstvu koji su radili u republikama bivše SFRJ, ali se taj isti minuli rad priznaje poslanicima koji su radili u državnim organima tih republika. Dokle će se zakoni selektivno primenjivati", upitao je Savić.

Naveo je da dugovi Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja, iz kojeg se isplaćuju plate, iznose milijardu evra i jedan deo toga je naplativ, a Vlada Srbije je očigledno nesposobna i ne preduzima ništa da se taj deo naplati.

"Kada bi Vlada naplatila deo duga, bilo bi dovoljno para i za plate i za investicije u bolnice. Procenjeni neto efekat smanjenja zarada iznosi 170 miliona evra godišnje, a dug prema Fondu je milijardu evra i 435 firmi državi duguje 400 miliona evra na osnovu neplaćenih doprinosa. Zašto država ne sprovodi zakon, jer su te firme obavezne da plate doprinose", rekao je Savić.

Savić je naveo i da je u zdravstvu zabranjeno zapošljavanje ali ima zapošljavanja u ministarstvima, agencijama i fondovima.

"Prema podacima Ministarstva finansija, samo je u junu zaposleno više od 3.700 ljudi. Zbog čega, da li je tamo obim poslova povećan? Obim poslova je povećan u zdravstvu, jer nema novog prijema, zaposleni rade mnogo više, a nagrađeni su smanjenjem plata od 10 odsto", rekao je Savić.

Izvor:RTV 31. 10. 2014.

Arhiva vesti...

Detalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi