Zdravstvo

Vesti :: U apotekama nedostaju lekovi

nestašica domaćih lekovaU svim apotekama sve je duži spisak nedostajućih lekova koji stižu iz domaćih fabrika.

Rafovi državnih apoteka kako u Beogradu tako i u unutrašnjosti Srbije za sada se još nisu vidno ispraznili, iako su takve najave stizale posle stupanja na snagu Zakona o javnim nabavkama, ali apotekari još nisu dobili dodatna pojašnjenja kako će ubuduće nabavljati lekove istog generičkog sastava a različitih proizvođača. Međutim, u svim apotekama sve je duži spisak nedostajućih lekova koji stižu iz domaćih fabrika koje se sada nalaze u restrukturiranju ili u finansijskim i organizacionim teškoćama, poput „Jugoremedije” i „Galenike”

Rukovodilac Centra za informacije o lekovima u apotekarskoj ustanovi „Beograd” Milana Dučić izjavila je za „Politiku” kako u ovom času najviše građana traži lek antikoagulans „sinkum četiri” , tablete koje se piju protiv zgrušavanja krvi, ili lekove koje koriste astmatičari „aminofilin” i „durofilin”. Nema ni diuretika „spironolaktona”. 

– Teško je proceniti razmere deficitarnosti lekova. Ne može se zaključiti da nedostaju lekovi za astmatičare, jer pumpica ima ali nema nekih tableta. To su vrlo individualne terapije i kada nema zamene za ove lekove deficitarnost je stopostotna. Nedostaju i kapi za oči „unitimolol”, a građani nerado pristaju na paralelni lek – objasnila je Dučićeva.

Direktorka Apotekarske ustanove „Užice” Katarina Nikolić kazala je da su zbog nejasne situacije o tome kako će se sprovoditi javne nabavke u apotekama, naručili veće količine, napravili veću zalihu pre 1. aprila i za sada nemaju veliku nestašicu. Ona dodaje da su najveći problem ipak lekovi koji stižu iz domaćih fabrika koje ne rade.

– Mi smo velika ustanova i nestašice premošćavamo tako što kada nekog leka nema pokušavamo da ga nabavimo od drugog proizvođača. Poslednje dve nedelje nije bilo problema, ali polako počinju nestašice – kazala je Nikolićeva.

IZVOR: POLITIKA 16. 04. 2013.god.

Arhiva vesti...»

Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi