Zdravstvo

Vesti :: USS ispituje odredbe pravilnika o listi lekova

ispitivanje liste lekovaPod sumnjom je rešenje prema kome se propisivanje pojedinih lekova sa liste ograničava u odnosu na starost osiguranika

USTAVNI sud pokrenuo je postupak kako bi utvrdio da li su pojedine odredbe Pravilnika o listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog osiguranja u skladu sa Ustavom i zakonom.

Pod sumnjom je rešenje prema kome se propisivanje pojedinih lekova sa liste ograničava u odnosu na starost osiguranika.

Kako saznajemo, sud sumnja da je ovim ograničenjem uveden nezdravsteni kriterijum, odnosno starost, što bi moglo da uputi i na to da su starije osobe diskriminisane. Pored toga, ispitaće se i da li je ova odredba precizno definisana.

U ovoj grupi lekova, nalaze se i neki citostatici koji se, recimo, izdaju o trošku osiguranja samo pacijentima mlađim od 65 godina. To je i najveći problem, jer su u pitanju najteže bolesti, i najskuplji lekovi.

U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja kažu:

- Pri stavljanju leka na listu lekova, poštuju se opšti i posebni kriterijumi definisani Pravilnikom o kriterijumima, načinu i postupku za stavljanje lekova na listu lekova, izmenu i dopunu liste lekova, odnosno za skidanje lekova sa liste lekova koji se propisuju i zidaju na teret sredstava obavezog zdravstvenog osiguranja, u kome su navedena i ograničenja pri stavljanju leka na listu lekova.

Dakle, prilikom stavljanja leka na listu lekova mogu se utvrditi i određena ograničenja, indikacije, odnosno napomene koje se između ostalog odnose i na godine života osiguranog lica ili određenu grupu pacijenata...

Sva ograničenja vrše se na osnovu Odluke stručne potkomisije za lek određene grupe i u skladu su sa sažetkom karakteristike leka, indikacijama i terapijskim protokolom.

- Ako se radi o nekom konkretnom leku, za koji se smatra da je sporan, neka napišu dopis, a mi ćemo problem staviti na dnevni red sednice stručne potkomisije, kako bi se ograničenja koja se odnose na godine života osiguranih lica još jednom razmotrila - navode u RFZO.

Izvor: NOVOSTI 25. 02. 2013.god.

Arhiva vesti...»


Vaši komentari:

Prikaži/Sakrij Komentare / Prikaži/Sakrij Formular komentara

Još uvek nema komentara

Prikaži/Sakrij Formular komentaraDetalji strane
apoteka prirodni preparati
Kreme i Melemi